© HBVL

En de winnaar is...

Hoe doen die wereldleiders dat eigenlijk? Sinds de Duitse kanselier Merkel en de Franse president François Hollande vorige donderdag halsoverkop naar Kiev vlogen om hun vredesplan van de laatste kans te gaan toelichten, is vooral Angela Merkel zowat de wereld rondgevlogen.

Vorige week donderdag was ze dus in Kiev, vrijdag in Moskou. Zaterdagochtend vloog ze naar Munchen voor de internationale vredesconferentie.

Maandag en dinsdag was ze in Washington en Ottawa om het vredesplan voor Oekraïne uit te leggen aan de Noord-Amerikaanse bondgenoten. En woensdag was ze samen met Hollande in de Wit-Russische hoofdstad Minsk waar ze de nacht door onderhandelden tot donderdagvoormiddag… om meteen naar Brussel te vliegen waar de andere staatshoofden en regeringsleiders al zaten te wachten voor de Europese top. En wat zal die diplomatieke marathon opbrengen? Er werd in Minsk een akkoord afgesloten. Dat is al iets. Uit elkaar gaan zonder akkoord zou immers wellicht een open oorlog tussen Oekraïne en Rusland betekend hebben.

Maar ‘Minsk 2’ doet natuurlijk denken aan Minsk 1, het akkoord dat eveneens onder impuls van Merkel en Hollande werd afgesloten in september, en binnen de kortste keren niet meer dan een vodje papier bleek te zijn. Minsk 2 is weliswaar een breder akkoord dan Minsk 1. De strijdende partijen worden verondersteld zich terug te trekken tot op 50 km van elkaar. Oekraïne krijgt de controle over zijn grens met Rusland terug, en de Oekraïense grondwet wordt herschreven om meer autonomie voor de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk mogelijk te maken. Maar. Die terugtrekking moet pas in de nacht van zaterdag op zondag gebeuren, wat betekent dat de gevechten tot die tijd wellicht nog heviger gaan worden, kwestie van nog wat terrein te winnen. En Oekraïne krijgt de controle over de grens pas terug tegen het einde van het jaar.

Kiev beweerde de voorbije dagen dat nog tijdens de onderhandelingen in Minsk vijftig Russische pantsers de grens met Oekraïne hebben overgestoken. Zelfs als de pro-Russische rebellen zich deze keer wel aan het akkoord houden, lijkt het erop dat er maar één winnaar is. Vladimir Poetin, die ongevoelig is voor de economische sancties van het Westen, en rustig kan verdergaan met het destabiliseren van het buurland dat zo vermetel was hem de rug toe te keren, in de veilige wetenschap dat noch Europa, noch de Verenigde Staten een open oorlog met Rusland over hebben voor Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer