Direct naar artikelinhoud

Kabinet geeft extra steun aan OVSE-missie in Oekraïne

Het kabinet biedt extra steun aan de OVSE voor de uitbreiding van haar missie in Oekraïne. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wil de missie in het Oost-Europese land uitbreiden van 100 naar 500 waarnemers.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken staat de pers te woord.

Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft Nederland vier extra waarnemers aangeboden. Hoeveel er uiteindelijk voor de missie zullen worden geaccepteerd, is volgens Timmermans nog niet duidelijk. Ook trekt hij driekwart miljoen euro uit voor deze missie. In de Kamer is een meerderheid voorstander van extra hulp aan de OVSE-missie.

De OVSE speelt een belangrijke rol bij de uitvoering van het akkoord dat Rusland, de VS, Oekraïne en EU eerder overeenkwamen tijdens overleg in Genève. De waarnemers moeten er onder meer op toezien dat alle illegale gewapende groepen worden ontwapend en dat bezette overheidsgebouwen worden teruggegeven aan de eigenaars.

Nederland leverde tot nu drie waarnemers en 200.000 euro voor de financiering van de missie. De 100 waarnemers zijn momenteel actief in tien Oekraïense steden.

Nieuwe sancties
Timmermans herhaalde niet vooruit te willen lopen op nieuwe sancties tegen Rusland. Hij wil eerst kijken welke stappen er gezet kunnen worden op basis van het akkoord van Genève. De tot dusver genomen stappen tegen Rusland hebben al een groot effect, meent hij. Hij wees daarbij op het feit dat de beurs in Moskou naar beneden is gegaan en de centrale bank de roebel moet ondersteunen.