Politie vindt ontvoerde Britse jongen terug in Spaans hotel

© AP

De vijfjarige jongen met een hersentumor die door zijn ouders ontvoerd werd uit een ziekenhuis in het Britse Southampton, werd teruggevonden in het zuiden van Spanje. De jongen is in allerijl naar het ziekenhuis gebracht en zijn ouders zijn aangehouden.

De jongen, Ashya King, werd teruggevonden in een hotel op 3 kilometer van Velez-Malaga in Andalusië. De jongen werd naar het ziekenhuis gebracht. Ook de politie van het Britse Hampshire bevestigde op haar website dat de jongen en zijn ouders teruggevonden werden in Spanje.

'We hebben niet veel details over de toestand van Ashya', zei de politie van Hampshire zaterdagavond op een persconferentie. 'Maar we weten wel dat hij geen uiterlijke tekens van nood vertoont.'

Ashya zit in een rolstoel en kan niet spreken. Zeven dagen geleden werd hij voor de eerste maal geopereerd. Nu wordt hij via een sonde gevoed. Omdat de batterij van die sonde waarschijnlijk leeg zou gaan, vreesde men dat zijn toestand snel achteruit zou gaan.

Donderdag namen zijn ouders, getuigen van Jehovah, hun zoon mee naar het Franse Cherbourg. Op vraag van de Britse autoriteiten verspreidde Interpol een 'wereldwijde waarschuwing' naar de 190 lidstaten van de internationale politie-organisatie. Ook zijn zes broers en zussen waren spoorloos.

In een videoboodschap op Youtube legt vader Brett King uit waarom ze Ashya uit het ziekenhuis haalden. De ouders zochten een kankerbehandeling die de Britse gezondheidsdienst NHS niet aanbiedt, klinkt het. Zittend op een ziekenbed met Ashya in zijn armen zegt vader Brett uit dat het goed gaat met de jongen en dat de machine die Ashya moet voeden, goed werkt. Volgens de BBC is het onduidelijk wanneer de video is opgenomen.

De ouders van Ayscha zijn gearresteerd, bevestigt de Britse politie. Ze zijn naar een politiekantoor gebracht om verhoord te worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen