Sluiting snelwegparking Westkerke helpt tegen mensensmokkel

De tijdelijke sluiting van het parkeerterrein langs de E40 in Westkerke, in het kader van de strijd tegen mensensmokkel, is positief geëvalueerd. Dat bleek na een tussentijds overleg onder leiding van West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé. Het parkeerterrein is sinds begin juni afgesloten.

De snelwegparkings in Westkerke, Jabbeke en Mannekensvere vormen het geliefkoosde werkterrein van mensenhandelaars. Ze verstoppen er vluchtelingen in de laadruimtes van vrachtwagens. De vluchtelingen proberen daarna via Calais in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Op de parking van Westkerke-Noord is geen tankstation of een andere vorm van sociale controle.

De bevoegde instanties stellen vast dat de tijdelijke sluiting geen onoverkomelijke parkeerproblemen heeft veroorzaakt op de nabije parkings. Daarnaast valt het op dat er de voorbije maanden beduidend minder mensen zonder geldige verblijfspapieren langs de E40 zijn aangetroffen. Dat de politie zich door de sluiting meer en beter kon concentreren op de parkings van Jabbeke en Mannekensvere speelt hierbij mogelijk een rol.

Ook de opsporingsinspanningen van politie en Justitie zijn op dat vlak van belang. Zo werden in 2014 al 18 mensensmokkelaars aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. De meesten van hen werden door de strafrechter tot zware celstraffen veroordeeld. De leider van een groep Koerdische mensensmokkelaars kreeg begin april acht jaar effectief.

Zoals vooropgesteld blijft de parking Westkerke-Noord afgesloten tot december 2014. In november zullen de bevoegde overheden, de betrokken politiediensten en de vertegenwoordigers van de transportsector de sluiting opnieuw evalueren.

Vorige week meldde de cel mensenhandel van de federale politie dat de problemen zich gewoon hebben verplaatst naar parkeerterreinen die wel nog open zijn.

Meest gelezen