Smet legt werken Reyersviaduct stil en denkt aan afbreken

Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) heeft de herstellingswerken aan het Reyersviaduct in Brussel stilgelegd. Hij wil op korte termijn laten onderzoeken of een afbraak geen betere optie is, nu het viaduct er veel slechter aan toe blijkt dan gedacht.

Bij de start van de werken eind juni bedroeg het geschatte prijskaartje nog iets meer dan 2 miljoen euro, brengt Smet in herinnering. Door de slechte staat werd de einddatum echter al naar november verschoven, terwijl nu ook "blijkt dat de kosten inmiddels geraamd worden op ruim 4 miljoen euro". Bovendien rijst volgens hem de vraag of de huidige onderhoudswerken wel zullen volstaan voor een duurzaam voortbestaan.

"We moeten ons de vraag durven stellen of de lopende renovatiewerken wel de beste optie zijn", vindt de SP.A'er. "Een afbraak van het viaduct en de aanleg van een stadsboulevard zou voor de omwonenden onmiskenbaar beter zijn. Bovendien sluit het tracƩ van het viaduct aan op het Meiser-kruispunt, waar de nieuwe Brusselse regering resoluut voor de aanleg van een tunnel heeft gekozen."

Smet heeft de Brusselse administratie gevraagd de geplande renovatie te vergelijken met een eventuele afbraak gecombineerd met een heraanleg van het tracƩ. Het onderzoek moet rekening houden met prijs, mobiliteit, duurzaamheid, veiligheid en stedenbouwkundige aspecten. Tegen 25 augustus verwacht hij een antwoord.

In afwachting worden de werken stilgelegd. "Elke dag dat de werken blijven duren, kost dat ons duizenden euro's. En misschien zal straks blijken dat het weggegooid geld is", besluit Smet.

Meest gelezen