‘Laat tieners toch wat langer slapen’

’Laat tieners wat later naar school gaan, het is beter voor hun gezondheid’. De theorie is niet helemaal nieuw, maar wordt deze maand nog eens herhaald door de Amerikaanse vereniging van kinderartsen in het vakblad ‘Pediatrics’.

tib

De experts namen vier jaar lang verschillende studies rond slaaptekort bij tieners onder de loep en benadrukken nog eens wat de gevolgen kunnen zijn wanneer deze tieners systematisch minder dan acht tot negen uur per nacht slapen. ‘Een chronisch slaaptekort heeft een groot effect op de gezondheid, veiligheid en prestaties van adolescenten’, zegt Judith Owens, hoofdauteur van het rapport. Zo zou er een verband zijn tussen te weinig slaap en overgewicht, diabetes, stemmingswisselingen en gedragsproblemen. Ook het gebruik van tabak, drugs en alcohol kan volgens Owens en haar team gelinkt worden aan slaaptekort.

Omdat hormonen de biologische klok van adolescenten in de war sturen, zijn ze ’s avonds minder snel moe en kunnen ze pas laat in slaap vallen. Dat kan problematisch zijn wanneer ze alweer vroeg op school moeten zijn. Daarom pleiten de Amerikaanse kinderartsen ervoor de school niet voor half negen ’s ochtends te laten beginnen in plaats van om half acht of acht uur, wat vaak gebruikelijk is in de Verenigde Staten. De Britse neuroloog Russell Foster pleitte enkele jaren geleden ook al voor latere schooluren voor adolescenten, hij stelde elf uur voor als beginuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer