© AP

Michel en Trump hebben “hartelijke ontmoeting en “gesprek zonder taboes”

Eerste minister Charles Michel (MR) heeft ruim een uur lang in het paleis de Amerikaanse president Donald Trump in de ogen gekeken. Achteraf kon de premier spreken over een “hartelijke ontmoeting”, waar geen taboes onbesproken gelaten werden. “We hebben geen diplomatieke taal gesproken”, aldus de premier, die verschillende onderwerpen besprak met de flamboyante president.

Michel beklemtoonde in het gesprek onder meer het belang dat België aan de Navo hecht. “We hebben hem duidelijk gemaakt dat de Navo geen verouderde organisatie is”, verwees Michel naar uitspraken die Trump als president deed. Ook migratie, de relatie met Rusland en het nieuwe EU-elan kwamen aan bod.

Ook de belangrijke bilaterale banden tussen Brussel en Washington kwamen aan bod. Bij het begin van het gesprek vonden Trump en de rest van zijn delegatie drie kaartjes voor zich. Daarop kon Trump onder andere lezen dat België een “big investor” is in de Amerikaanse economie: we bekleden de 13e plaats. Daarmee doet België het beter dan onder meer China, Israël en Saoedi-Arabië, was te lezen op een kaartje. Een ander kaartje beklemtoonde dan weer dat België een grote importeur is van Amerikaanse goederen: de vierde in Europa en de tiende wereldwijd. Het derde kaartje ging over de wederzijdse tewerkstelling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer