Proces-Boël: "Ten vroegste uitspraak begin december"

Voor de rechtbank in Brussel zijn de pleidooien in het proces over het vaderschap van Delphine Boël afgelopen. Het Brusselse parket heeft zijn advies uitgebracht en de verschillende partijen hebben daarop geantwoord, waarna de rechtbank het dossier in beraad heeft genomen. Een datum voor het vonnis is niet vastgelegd, maar de partijen vermoeden dat er ten vroegste begin december een uitspraak zal vallen.
Delphine Boël en haar partner James O'Hare.

Delphine Boël heeft haar wettelijke vader, Jacques Boël, en koning Albert gedagvaard omdat ze het vaderschap van Jacques Boël betwist en erkend wil worden als dochter van koning Albert. Ze wordt daarin gesteund door haar moeder, Sybille de Sélys Longchamps.

Jacques Boël heeft Delphine intussen onterfd en liet onlangs een DNA-test uitvoeren die uitwees dat hij inderdaad niet de biologische vader is van Delphine. In een kersttoespraak enkele jaren geleden gaf koning Albert toe dat zijn huwelijk met koningin Paola een crisis had doorgemaakt, maar van een erkenning dat Delphine zijn dochter zou zijn, is nooit enige sprake geweest.

Op 23 september hadden de verschillende partijen hun standpunt al naar voren gebracht en intussen heeft het Brusselse parket zijn advies gegeven. Volgens verschillende media zou er in dat advies staan dat de eis van Delphine Boël verjaard is, omdat ze al langer dan een jaar weet dat Jacques Boël niet haar vader is. Het parket zou ook verwijzen naar het feit dat Jacques Boël zich in de praktijk jarenlang heeft gedragen als de vader van Delphine.

In principe moet de rechtbank binnen een maand een vonnis vellen, maar als die termijn overschreden wordt, heeft dat geen gevolgen. Meester Berenboom, advocaat van koning Albert, verwacht dat het makkelijk twee maanden kan duren voor de uitspraak valt. "Rekening houdend met het aantal argumenten dat aangebracht is en de omvang van de conclusies die neergelegd zijn, lijkt me dat een redelijke termijn", stelt de advocaat.

Meest gelezen