N-VA blijft veruit grootste partij in Vlaanderen

© Photo News

De N-VA blijft virtueel veruit de grootste partij in Vlaanderen, zo blijkt uit een nieuwe peiling van Le Soir, RTL, VTM en De Morgen. In het zuiden van het land blijft de PS de populairste partij, al blijft ze daar fors onder het hoge kiesresultaat van 2010.

jvt

Tegenover een vorige peiling in februari blijven alle partijen min of meer status quo. Enkel Vlaams Belang klimt boven de tien procent. In februari haalde de partij in de peiling nauwelijks 7,6 procent. CD&V zakt een procentje (17,6 procent). De andere partijen blijven status quo. N-VA wint een half procent en blijft met bijna 33 procent veruit de grootste. De PVDA+ haalt, volgens de peiling, in Vlaanderen 3,4 procent.

Bij de vier traditionele partijen in Wallonië beweegt er ook weinig: de PS blijft op (bijna) 29 procent, de MR op ruim 23 procent. Enkel het CDH stijgt een dik procent (13,7 procent), Ecolo blijft rond de elf procent.

De PVDA (PTB in Franstalig België) haalt 9,2 procent, de PP haalt 7 procent. De in oorsprong Brusselse partij FDF haalt in Wallonië de kiesdrempel niet.

In hun strijd om het Brusselse marktleiderschap blijven PS (22,5 procent) en MR (20,3 procent) in elkaars buurt. Het CDH, Ecolo en FDF flirten elk met de grens van tien procent. De PVDA haalt zes procent, de PP haalt er de kiesdrempel niet.

De peiling is afgenomen tussen 8 en 15 april bij 1050 mensen in Wallonië, 1041 in Vlaanderen en 549 in Brussel. De foutenmarge bedraagt ongeveer drie procent in Vlaanderen en Wallonië en 4,2 procent in Brussel.

Lees alles over de verkiezingen 2014

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen