Direct naar artikelinhoud

Man van 100 miljoen bezorgt Real Madrid Copa del Rey

Met Barcelona lijkt het dit seizoen niet meer goed te komen. Na de uitschakeling vorige week door Atlético Madrid in de Champions League ging het vanavond in de Spaanse bekerfinale opnieuw mis. De ploeg van de geplaagde coach Gerardo Martino verloor in Valencia met 2-1 van aartsrivaal Real Madrid.

Voor het Barcelona was het inclusief de competitienederlaag in het weekeinde tegen Granada de derde verliespartij op rij. Zo'n slechte serie incasseerde Barça ruim 11 jaar geleden voor de laatste keer.

Real Madrid won de Copa del Rey voor de 19de keer. In de 85ste minuut besliste Gareth Bale, de man van 100 miljoen euro, op indrukwekkende wijze de boeiende finale.

De sterrenploeg van coach Carlo Ancelotti had bij Barcelona nog een forse rekening openstaan. Zowel de uitwedstrijd als het thuisduel in de competitie ging dit seizoen verloren. Vooral de wedstrijd in Madrid op 23 maart (3-4) was een ware thriller, met drie treffers van Lionel Messi.

Zonder Cristiano Ronaldo, die door een knieblessure nog steeds rust moet houden, liet Real Madrid het combinatievoetbal van Barcelona op eigen helft rustig op zich afkomen. Met messcherpe counters trachtte de 'Koninklijke' toe te slaan. Dat lukte in de 11e minuut, met dank aan doelman José Manuel Pinto, die misgreep op een diagonaal schot van Angel Di Maria (1-0).

Real Madrid bleef na de vroege openingstreffer de gevaarlijkste ploeg. Barcelona viel zonder inspiratie en variatie aan. Messi liep er opnieuw een tikje verloren bij. Isco, Bale en Karim Benzema lieten voor de rust fraaie kansen op 2-0 liggen.

Ook na de pauze kon Barcelona aanvankelijk weinig indruk maken. Opnieuw verzuimden Bale en Benzema de marge te vergroten. In de 66e minuut stelde verdediger Marc Bartra doelman Iker Casillas met een afstandsschot voor de eerste keer op de proef. Kort daarna had hij met een fraaie kopbal wel succes, 1-1.

De gelijkmaker leek even een bevrijdende werking op Barcelona te hebben. Real Madrid wankelde, maar bezweek niet. Het was superman Bale die in de slotfase na een machtige sprint, waarbij hij Bartra volledig aftroefde, Barcelona de genadeklap leek te geven (2-1). Neymar schoot daarna echter nog wel op de paal.