Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Noord-Egeïsche Eilanden: rijke geschiedenis en bijzonder natuurschoon

Een authentieke, rijke geschiedenis, bijzonder natuurschoon, sommige van de mooiste Griekse stranden en thermale bronnen: dat vind je allemaal op de Noord-Egeïsche Eilanden. Naast de meest bekende, Lesbos, Chios en Samos, vormen de vele kleinere eilanden een perfecte vakantiebestemming.

Onbekende Griekse eilanden

Limnos

Limnos of Lemnos is het eiland van Hephaistos, de Griekse god van het vuur en de smeedkunst. Er wonen al mensen sinds de neolithische periode, al meer dan 4000 jaar. Monumenten vind je er uit de Griekse periode, uit de Byzantijnse tijd en van zowat alle volkeren die het eiland ooit hebben overheerst. Er zijn liefst honderd stranden, die je meestal te voet of per boot kunt bereiken. Het eiland staat ook bekend om zijn lekkere wijnen, waarvan de zoete Muscat van Lemnos, met zijn gouden kleur en rijke aroma's, de bekendste is. Ferry's varen frequent naar Lesbos en naar Athene, en Limnos beschikt ook over een eigen luchthaven, met charter- en lijnvluchten.

Limnos

Agios Efstratios

Dit kleine eiland is een van de minst bezochte eilanden van Griekenland. Een verborgen pareltje dus, waar je niet alleen een unieke ongerepte natuur terugvindt, maar ook onder de indruk komt van de hartelijkheid en gastvrijheid van de lokale bevolking. De 250 inwoners leven vooral van visvangst en veeteelt. Het eiland is heel groen en de vegetatie bestaat vooral uit eikenbomen, ideaal voor lommerrijke wandelingen. Ferry's varen vanuit Piraeus en Lesbos.

Agios Efstratios

Ikaria

Het eiland Ikaria kwam internationaal in de belangstelling als een 'blue zone', waar de levensverwachting veel hoger ligt dan elders. Eén persoon op de drie wordt er negentig of ouder. Hun gezonde levensstijl danken de inwoners aan de vruchtbare bodem, die instaat voor een gezond mediterraans dieet, en verder aan de bijzondere ligging, het gunstige klimaat en een ongedwongen mentaliteit. Het eiland is heel groen en bergachtig, met olijfboomgaarden, dennenbossen en geurige kruiden. Er zijn ook mooie zand- en kiezelstranden te vinden. Tot slot maken de vele religieuze en culturele feesten van Ikaria een aanrader. Op Ikaria heb je een ferryverbinding met Piraeus en met de naburige eilanden. Er zijn ook lijnvluchten naar Athene.

Ikaria
De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel