Koç: "Gaf mijn beste jaren aan SP.A, nu krijg ik stank voor dank"

Verrast. Zo reageert Ahmet Koç op de beslissing van de tuchtcommissie van de SP.A om hem uit de partij te zetten. "Mijn verhaal deed niet ter zake", zegt hij in "De wereld vandaag" over zijn verdediging voor die commissie. Voorts neemt hij geen blad voor de mond over de Gülen-beweging.

Voor de tuchtcommissie van de SP.A heeft Koç zich vandaag verantwoord voor enkele omstreden uitspraken die hij op Facebook deed in de nasleep van de mislukte coup in Turkije op 15 juli. Volgens de socialisten riep hij toen op tot geweld tegen de aanhangers van de Gülen-beweging en verhitte hij de gemoederen tijdens de protesten in Beringen. Om die reden gooiden ze hem uit de partij.

"Ik had het niet verwacht", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik dacht dat de commissie zich op onjuiste informatie en foute verklaringen baseerde. Ik dacht dat als ik de waarheid zou vertellen, er niks kon misgaan, maar ik heb gemerkt dat mijn verhaal niet ter zake deed."

"De SP.A verliest groot deel van haar achterban"

"Ik heb nooit opgeroepen tot geweld", houdt hij vol."Niemand kan dat bewijzen." Hij ontkent ook dat hij de gemoederen in Beringen heeft verhit. "Op 15 juli is hier gedemonstreerd. Toen was ik niet aanwezig. De volgende dag werd opnieuw gedemonstreerd. Toen heeft iemand mij gevraagd langs te komen om op de manifestanten in te praten. Om 3 uur 's nachts ben ik dan ter plekke gekomen om iedereen te vragen naar huis te gaan."

"Ik had verwacht dat de SP.A een historische beslissing zou nemen en zich zo opnieuw populair bij haar achterban zou maken. Nu verliest ze een groot deel van die achterban. Ik ga niks doen en al helemaal geen nieuwe partij oprichten. Ik blijf als onafhankelijke lid van de provincieraad van Limburg want ik wil mijn kiezers niet in de steek laten. Ik heb mijn beste jaren aan de SP.A gegeven en nu krijg ik stank voor dank."

"Natuurlijk is Gülen schuldig!"

Elders in het gesprek in "De wereld vandaag" trekt Koç hard van leer tegen de Gülen-beweging. Volgens hem staat het als een paal boven water dat deze achter de mislukte coup zit, net zoals de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beweert.

"Ik heb vandaag in de commissie moeten horen dat er geen bewijzen zijn dat de Gülen-beweging achter de coup zit. Ik zou mijn politieke verantwoordelijkheid niet nemen omdat ik hem als schuldige aanwijs. Natuurlijk is hij schuldig! De Gülen-beweging zit achter de staatsgreep. Elke dag komen bewijzen boven water en verklaren mensen dat ze in naam van Gülen hebben gehandeld."

"Elke Turk weet wat in Turkije aan de hand is. Iedereen heeft er familie en reist er jaarlijks naartoe. Ik heb die informatie niet aan de Turken hier doorgegeven. De Turkse media is vrij. Zelfs oppositiekranten wijzen Gülen aan als de schuldige van de coup op basis van de bewijzen."

Dat het regime van Erdogan de oppositiekrant Zaman heeft opgedoekt, vindt hij maar normaal. "Dat was een propagandablad dat de mensen tegen elkaar opjutte. Als morgen IS hier een krant zou uitgeven, zou iedereen daar ook tegen zijn. Zaman is nog erger dan IS."

Meest gelezen