Dan toch al begin september opvolger voor Cameron

De Britse Conservatieven willen tegen 2 september een nieuwe partijleider aanduiden, in opvolging van premier David Cameron. De kandidaatstellingen moeten donderdagmiddag binnen zijn.

De machtige "1922 commissie" van de partij stelt voor om de vervanging van Cameron als partijleider te vervroegen tot begin september. Eerder was verwacht dat de wisseling van de wacht pas bij het partijcongres in oktober zou gebeuren, zoals Cameron had aangekondigd.

De aanbevelingen van de commissie dienen nog de goedkeuring te krijgen van het partijbestuur. Dit komt morgen bijeen. Vanaf woensdag kunnen kandidaten zich aandienen, donderdagmiddag is de deadline.

Toen de uitslag van het brexit-referendum vrijdag bekendraakte, kondigde premier Cameron - die voor het behoud van Groot-Brittannië bij de Europese Unie had gepleit - aan dat hij zou opstappen.

De nieuwe premier zal alle belangrijke beslissingen in verband met de brexit moeten nemen. Intussen wordt er wel een task force opgericht die het voorbereidend werk daarvoor moet doen en adviezen moet opstellen.

Als mogelijke opvolger van Cameron worden het kopstuk van het Leave-kamp, Boris Johnson en minister Andrea Leadsom genoemd. Ook minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zou kandidaat kunnen zijn, maar zij verzette zich tegen een brexit.

Procedure

De aanduiding van een nieuwe partijleider gebeurt in twee stappen. Als er meer dan drie kandidaten zijn, stemmen de parlementsleden tot er nog twee overblijven. Het zijn dan de partijleden die per brief de finale keuze bepalen.

De gedoodverfde opvolger voor Cameron, Boris Johnson, ligt erg slecht bij de conservatieve parlementsleden die hem niet ernstig nemen, maar door zijn keuze voor het brexit-kamp maakt hij allicht een goede kans bij de partijleden, die in meerderheid voor een brexit hebben gestemd.

Meest gelezen