Erdogan excuseert zich bij Poetin voor neerhalen van Russisch gevechtsvliegtuig

De Turkse president Erdogan heeft zich geëxcuseerd voor het neerhalen van het Russisch gevechtsvliegtuig, in november vorig jaar. Dat deelt de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov mee. Erdogan heeft de Russische president Vladimir Poetin geschreven dat het neerhalen van het toestel niet met opzet is gebeurd.

De Turkse luchtmacht had in november een Russisch gevechtsvliegtuig van het type Suchoi Su-24 neergehaald, dat vanuit Syrië mogelijk enkele seconden het luchtruim van Turkije was binnengedrongen. Een piloot kwam daarbij om het leven. De andere piloot kon pas na een twaalf uur lange reddingsoperatie door Russische en Syrische troepen in veiligheid gebracht worden.

Erdogan heeft vandaag zijn "sympathie en diep medeleven" betuigd aan de familie van de overleden piloot, zegt het Kremlin. "In de letter schrijft de Turkse president dat Rusland een vriend en een strategische partner is van Turkije, en dat ze de relaties tussen beide niet willen vergallen", zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.  In een reactie zegt de Turkse president dat hij denkt dat de situatie tussen beide staten nu "wel snel zal normaliseren".

Diplomatieke betrekkingen bevroren

Omdat Erdogan zich na het incident niet officieel wilde verontschuldigen, bevroor het Kremlin zo goed als compleet de diplomatieke betrekkingen met Turkije. Erdogan had op een bijeenkomst van zijn aanhangers wel al laten weten dat hij spijt heeft van het incident. "Ik wou dat dat nooit was gebeurd, maar het is gebeurd. Ik hoop dat zoiets niet meer zal voorvallen", zei Erdogan toen.

Meest gelezen