Direct naar artikelinhoud
tv-series

Van film naar serie: bij Fargo werkt het, vaak gaat het mis

Hoewel het vaak wordt geprobeerd, gaat het maar zelden goed: een film bewerken tot een serie. Het deze week begonnen Fargo - te zien bij Netflix - lijkt een uitzondering.

Frances McDormand in de film Fargo (1996). Vanaf vandaag is de serie Fargo te zien op Netflix. Zonder McDormand.Beeld ANP

Adaptaties kunnen vaak op scepsis rekenen omdat ze een symptoom zijn van het door kaskrakers geobsedeerde Hollywood. De laatste jaren lijken alle blockbusters wel op een strip, tekenfilm of boek te zijn gebaseerd .

Op dezelfde manier worden bioscoophits vaak gebruikt als basis voor series, zoals bij Toy Story, Dumb & Dumber, Godzilla, Jumanji, Robocop, Star Wars en The Terminator. Een vroege, zeer bekende en geslaagde poging is M*A*S*H*, het verhaal rond een veldhospitaal tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig. De serie liep elf seizoenen en was gebaseerd op de gelijknamige film, die op zijn beurt uit een roman voortkwam.

Disney
Er zijn ook series die bekender of beter zijn dan de film, zoals Buffy the Vampire Slayer, Highlander en La Femme Nikita. Seriebewerkingen waar vooral kritiek op was, zijn bijvoorbeeld Blade, Ferris Bueller, Bill & Ted's Excellent Adventures en Tremors. Ook Disney staat erom bekend graag franchises uit te bouwen. Bekende tekenfilms die een tv-vervolg kregen: Aladdin, Hercules, Tarzan, De Kleine Zeemeermin, De Leeuwenkoning (Timon en Pumbaa) en Winnie de Poeh.

In Nederland worden ook series van films gemaakt. Na de bioscoophit Costa!, kon de tv-serie niet uitblijven. De populaire film All Stars leidde tot de al even populaire serie All Stars, die weer werd opgevolgd door de film All Stars 2: Old Stars.

Van God Los
De seriebewerking van de veelgeprezen film Van God Los, goed voor drie Gouden Kalveren, lijkt nog het meest op de adaptatie van Fargo. In beide projecten worden slechts de toon en de sfeer overgenomen - de personages zijn allemaal nieuw.

Fargo is niet de enige op een film gebaseerde serie op Netflix. Sinds half maart verschijnt elke week een aflevering van From Dusk Till Dawn.

Van film naar serie: bij Fargo werkt het, vaak gaat het mis
Beeld BNN
Fragment uit Fargo, de filmBeeld ANP