Groot tekort aan polo's: rekruten brandweer moeten eigen werkkledij wassen

© rdb

De rekruten bij de Brusselse brandweer moeten het voorlopig stellen met amper twee polo's om hun stage te voltooien. Zij moeten nu zelf hun was doen.

Robin De Becker

De christelijke vakbond ACV trekt aan de alarmbel wegens materiaalproblemen bij de Brusselse brandweer.

Begin juni van dit jaar gingen daar dertig Nederlandstalige rekruten van start met hun opleiding. Die bestaat uit 120 uur theorie en 40 uur praktijkstage. Maar bij de start van de opleiding bleek het nodige materiaal niet voorhanden.

Zo is er een tekort aan broeken en polo's. De rekruten ontvingen slechts twee in de plaats van de gebruikelijke acht polo's.

“De voorraad is blijkbaar uitgeput”, zegt Dirk Van der Ougstraete van het ACV. “We hebben het probleem al een tijd geleden aangekaart, maar werden weggelachen. Nu krijgen we het verwijt dat we met de interne keuken naar buiten komen. Maar als de interne keuken niet werkt, blijven er weinig andere opties over.”

Onhygiënisch

Vooral het gebrek aan polo's is volgens Van der Ougstraete niet bepaald hygiënisch. “Tijdens hun stage komen de stagiairs-ambulanciers in contact met mensen die bloeden, braken, enzovoort. Vaak moeten de ambulanciers ook fysieke inspanningen leveren en dan kunnen ze bij aankomst in de kazerne niet eens van polo wisselen. De duur van de industriële wascyclus binnen de brandweer bedraagt trouwens twee weken. Daardoor moeten de rekruten ook nog eens zelf instaan voor hun was.”

Korte oproepingstermijn

Ook de timing van het op de hoogte brengen van de rekruten over de start van hun stage was het ACV een doorn in het oog.

Op 20 mei kregen de Nederlandstalige rekruten te horen dat hun opleiding op juni zou beginnen.

“Dat is een onverantwoord korte oproepingstermijn. Het verbaast ons dat er überhaupt al dertig rekruten zich op zo'n korte termijn konden vrijmaken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen