Deze moslims krijgen (bijna) ‘correcte’ begrafenis

© ycs

© ycs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een overleden moslim wordt niet in een kist, maar in een lijkwade begraven. Zo schrijft de godsdienst het voor. In Brussel kan het nog altijd niet, al werd de ordonnantie daarvoor al in 2013 gestemd. Dat moet binnenkort veranderen.

Yves Coudron

Voormalig Brussels parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo) was de architect van de ordonnantie. “Het waren de vertegenwoordigers van de multiconfessionele begraafplaats van Brussel in Schaarbeek die me erop gewezen hadden dat je in het Brussels Gewest niet in een lijkwade begraven kan worden, iets wat de islam voorschrijft. Dat laatste is geen detail. Net als bij de katholieke kerk is het achterliggende principe dat het lichaam teruggegeven wordt aan de aarde. Crematie is daarom ook verboden in de islam. Uit respect voor de wet worden moslims vandaag in een doodskist begraven, maar dat is in strijd met de traditie.”

Schandaal

Al werd Mouhssin's ordonnantie in 2013 goedgekeurd in het Brusselse parlement, toch kan een overleden moslim nog niet in een lijkwade begraven worden in Brussel. De uitvoeringsbesluiten voor de ordonnantie blijven uit. “Een politiek schandaal”, zegt Mouhssin. “Minister-president Rudi Vervoort (PS) mag de beslissing van het parlement niet blokkeren. Sinds de wet gestemd werd, dring ik bij hem elk jaar aan om de uitvoeringsbesluiten. Vandaag wijt ik dit uitstel aan slechte wil, aan een bewuste strategie.”

“Wij hebben net snel gewerkt”, reageert Lidia Gervasi, woordvoerster van Vervoort. “Dat de uitvoeringsbesluiten op zich laten wachten, komt in de eerste plaats door het voorstel van ordonnantie van meneer Mouhssin. Dat voorstel was namelijk te weinig concreet”

Bruikbaar document

“We moesten met verschillende actoren samenzitten om het te herwerken tot een bruikbaar document. Vervolgens moesten we de technische details uitwerken volgens de Europese regels. Zo'n lijkwade moet bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar zijn en mag de grond niet vervuilen. Vijftien dagen geleden hebben we het advies van Europa ontvangen. Tegen september zullen de uitvoeringsbesluiten klaar zijn.”

Mouhssin heeft er weinig vertrouwen in. “Vervoort doet elk jaar een nieuwe belofte. Sinds de wet gestemd werd, zijn er al zo'n achthonderd moslims op de multiconfessionele begraven in een kist. Dat had een lijkwade moeten zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen