© AFP

Reynders: “Voorlopig geen aanwijzingen van Belgen”

Touroperators Thomas Cook en Jetair wachten het reisadvies van Buitenlandse Zaken af alvorens maatregelen te nemen na de aanslag van dinsdag in de luchthaven Atatürk in Istanbul, waarbij minstens 36 doden en meer dan honderd gewonden vielen. Thomas Cook, dat in tegenstelling tot Jetair wel vluchten heeft naar Istanbul, weet wel al dat er geen klanten betrokken waren bij de aanslag. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) meldt dat het er niet op lijkt dat er op het moment van de aanslag landgenoten aanwezig waren in de luchthaven.

rvs

“In de zomerperiode vliegen we vooral naar de kust, die bestemmingen zijn tussen de 500 en de 700 kilometer van Istanbul, en daar zijn momenteel geen problemen”, zegt Thomas Cook-woordvoerder Koen van den Bosch. “De laatste vluchten naar Istanbul dateren van 4 dagen geleden en 2 dagen geleden, dus we weten ook dat er geen klanten van ons betrokken zijn bij de aanslag.”

Jetair vliegt niet naar Istanbul, enkel naar de Turkse Rivièra. Beide touroperators wachten het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken af. “We volgen steeds scrupuleus de adviezen van Buitenlandse Zaken af”, aldus van den Bosch, die zijn deelneming betuigt aan de slachtoffers en hun familieleden. “Wij hebben hier in België enkele maanden geleden hetzelfde meegemaakt”, zegt hij.

Vluchten behouden

“De vluchten naar Antalya worden in dit stadium behouden”, aldus Jetair-woordvoerster Florence Bruyère. “We volgen de informatie op, er werd nog geen beslissing genomen over morgen. We gaan dat bekijken met Buitenlandse Zaken, het is nog te vroeg om daarover uitspraken te doen.”

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM liet een KLM-vlucht die op weg was van Amsterdam naar Istanbul, is teruggekeerd. Tijdens de explosies op de luchthaven in Turkije was er geen KLM-afhandelingspersoneel en -crew op de luchthaven aanwezig, aldus persagentschap ANP.

"Geen aanwijzingen"

De Turkse premier heeft in een verklaring ook gezegd dat er buitenlanders onder de doden zijn. Maar voorlopig is er geen weet van Belgische slachtoffers, vertelde minister van Buitenlandse Zaken Reynders“We wachten nog op informatie van de Turkse overheid over Belgische slachtoffers”, meldt Reynders. “Tot nu toe zijn er daar echter geen aanwijzingen over. Er waren Belgen op de luchthaven maar dat was twee uur voor de aanslag.” Er stonden gisteravond ook twee vluchten vanuit Istanbul naar ons land gepland, maar daarvan was er één afgelast, de andere zou pas later vertrekken, bevestigt de minister.

Slachtoffers

Het wordt stilaan bekend wie de slachtoffers zijn. De eerste die geïdentificeerd konden worden zijn vier medewerkers van de luchthaven. Volgens diverse Turkse media gaat het om Çagatay Çol, Sadik Petek (47), Mehmet Mert (30) en Ethem Uzunsoy (43).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER