"Franstaligen willen Zaventem strot toeknijpen"

Volgens Matthias Diependaele, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, is het herfederaliseren van de geluidsnormen van vliegtuigen geen oplossing. Hij denkt dat er een verborgen agenda speelt bij de Franstaligen. "Ze willen de luchthaven van Zaventem de strot toeknijpen en meer trafiek genereren naar de regionale luchthavens, zoals die van Charleroi."

Diependaele begrijpt niet dat vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) en CD&V-voorzitter Wouter Beke het idee van het herfederaliseren van de geluidsnormen genegen zijn. "Ze strooien de mensen zand in de ogen", zegt hij. "De vliegroutes boven de luchthaven zijn wel nog een federale bevoegdheid en ook dat probleem raakt niet opgelost."

Hij stoort zich aan de deloyale houding van Brussel. "Ze willen enkel de lusten en niet de lasten van de luchthaven", zegt hij. "Wij vragen enkel dat ze een fair deel van de lasten op zich nemen."

Vanaf 1 januari wil het Brussels Gewest een nultolerantie invoeren tegen vliegtuigen die de Brusselse geluidsnormen overschrijden. Daardoor zullen meer vliegtuigen beboet worden en zullen er wellicht vluchten verdwijnen en jobs verloren gaan. De Vlaamse regering heeft nu een belangenconflict ingeroepen tegen deze Brusselse demarche. Daardoor wordt de beslissing van de Brusselse regering 60 dagen opgeschort.

Volgens Diependaele mikken Franstalige politici er op dat door het verdwijnen van vluchten in Brussel er meer naar de luchthaven van Charleroi zullen komen.

Meest gelezen