N-VA pareert kritiek: de ommekeer is wél definitief ingezet

De kritiek op het begrotingswerk van de federale regering klinkt staalhard. Ondanks de 9 miljard aan maatregelen, blijkt die begroting met slechts 600 miljoen te verbeteren. Politicoloog Carl Devos ziet naar eigen zeggen een regering die haar eigen beleid hindert. Maar volgens de N-VA is de ommekeer wel degelijk ingezet.
N-VA-volksvertegenwoordiger Rob Van de Velde

De regering-Michel voerde in 2015 en 2016 samen voor 9 miljard aan besparingen en nieuwe belastingen door. De ambitie van de regering was bij aanvang: jobs, jobs, jobs en een begroting in evenwicht vanaf 2018. Maar dat begrotingsevenwicht wordt zo goed als zeker niet gehaald, en Europa gaf de Belgische begroting enkele weken geleden nog een onvoldoende.

De Standaard berekende dat - ondanks de maatregelen - de begroting met slechts 600 miljoen verbetert. "Waar is de regering met 8,4 miljard naartoe?", vraagt de krant zich af. Blijkt dat aangekondigde maatregelen het uiteindelijk niet of maar deels gehaald hebben. Andere maatregelen werden kennelijk dubbel geteld. Daarnaast doen nieuw beleid en de kostprijs voor asiel en de terreurbestrijding het kostenplaatje ook stijgen. En de taxshift slaat een gat van bijna 2 miljard. "De regering bedot zichzelf", luidt de conclusie van De Standaard.

Politicoloog Carl Devos maakt zich in De Morgen druk over de politieke rellen binnen de schoot van de regering. "Deze regering hindert haar eigen beleid", klinkt het. "De herhaling van die rellen is slopend. De begroting is daar een goed voorbeeld van. Hoe vaak kan je nog discussiëren over een meerwaardebelasing?"

"De paradigm shift van de regering"

Regeringspartij N-VA - de partij van minister van Financiën Johan Van Overtveldt - probeert de kritiek te pareren. Vorige week al kwam de partij met een campagne om aan de Vlamingen te tonen dat "de verandering werkt". "We kunnen mooie resultaten voorleggen, alleen slagen we er niet altijd in dat verhaal over te brengen", aldus voorzitter Bart De Wever.

Kamerlid Rob Van de Velde gaat nu dieper in op de kritiek specifiek op de begroting. "Wat onvoldoende wordt belicht, zijn de bewegingen die zich de laatste acht jaar tussen inkomsten, uitgaven en schuld hebben afgespeeld. Onder Di Rupo werden de lasten verhoogd, daalden de uitgaven niet en toonde het verloop van de handelsbalans aan dat het land niet meer concurrentieel kon zijn. Deze regering heeft de belasting-tsunami van Di Rupo teruggedraaid, de uitgaven zijn onder controle gebracht, de handelsbalans is weer positief en de werkloosheid daalt."

Volgens Van de Velde is dat alles een bewijs van de ommekeer. De "paradigm shift" van de regering-Michel, noemt hij het. Al vindt de N-VA-politicus het wel "absoluut niet tolereerbaar" dat de uitgaven hoger uitvallen dan voorspeld. "Dat maakt deel uit van het aandachtsprogramma van deze regering. Het zou verstandig zijn dat we tegen de begrotingscontrole in het voorjaar met zijn allen werk maken van een stevig pakket besparingen die indien nodig snel uitgevoerd kunnen worden."

Meest gelezen