"Sluitingsscenario's Lanxess zijn wel degelijk gemaakt"

De verklaring van de directie dat een sluiting van Lanxess in Zwijndrecht dreigt, is geen bluf. "De sluitingsscenario's zijn wel degelijk gemaakt", zegt Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

Gisteren kwam vanuit Duitsland de boodschap dat zonder een aanvaardbaar akkoord en een einde aan de staking, die de zevende week ingaat, de fabriek in Zwijndrecht sluit. De rubberfabriek heeft daartoe nog "een paar weken". De vakbonden reageerden boos en noemden het dreigement "onzin" omdat het bedrijf nooit een winstgevende vestiging zou sluiten.

Maar volgens Van Wassenhove vergist men zich daar sterk in. "Je kan een bedrijf wel degelijk kapot staken, hoe winstgevend het ook is." Hij benadrukt dat het bedrijf er alles aan zal doen om tot een akkoord te komen. "We willen zo snel mogelijk tot een akkoord komen, en dit via sociale dialoog. Maar het moet een aanvaardbaar akkoord worden, voor beide partijen", zo verduidelijkt hij de interne mededeling van Lanxess, waarin de directie oproept tot constructieve dialoog.

Bij Lanxess in Zwijndrecht werken 435 mensen.

Meest gelezen