© BELGA

Geen gasleidingen meer in nieuwe verkavelingen “na verspilling van 700 miljoen”

Er is minder nood aan aardgasleidingen voor woningen, nu er meer en meer energiezuinige en energieneutrale woningen worden gebouwd. “Eandis zal in nieuwe verkavelingen geen gasleidingen meer leggen”, zegt ceo Walter Van den Bosche in Het Nieuwsblad. De 700 miljoen euro die Eandis de voorbije tien jaar in nieuwe leidingen stopte, noemt hij pure geldverspilling.

Nieuwe woningen moeten jaar na jaar meer energie zelf opwekken. “Het geeft geen zin aardgas te leggen als die enkel dient om een gasvuur aan te steken als het -10 graden vriest”, zegt Van den Bossche. Wie per se op gas wil koken, zal dus zelf een gastank in de tuin moeten installeren.

“We hebben de voorbije tien jaar meer dan 700 miljoen euro per jaar geïnvesteerd om tegemoet te komen aan de verplichting om 95 procent van de woningen aan te sluiten, en we realiseerden de voorbije jaren nog altijd zowat 40.000 nieuwe aansluitingen per jaar”, zegt ook Eandis-woordvoerder Simon Van Wijmeersch. “Maar de toename van energiezuinige woningen verplicht ons om na te denken over onze rendabiliteit in de toekomst. Een van de alternatieven kunnen voertuigen zijn die op aardgas rijden. We zullen uiteraard in overleg met steden en gemeenten bekijken wat nodig is bij nieuwe verkavelingen. Wij voeren hun beleid mee uit op dat vlak.”

Minder verbruikt

Eandis gaat ervan uit dat het gasverbruik de komende jaren fors zal dalen. Niet alleen door de vele warmtepompen, pelletkachels enzovoort, maar ook omdat nieuwe aardgasketels een pak minder verbruiken dan die van vroeger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER