© Jente Haesevoets

Oude waterput blootgelegd tijdens werken op Heilig-Hartplein

Tijdens de werken op het Heilig-Hartplein in Sint-Truiden werd maandagochtend een oude waterput blootgelegd. De put werd al eens opgegraven tijdens eerdere werken en is dus niet onbekend. "De werken zullen niet langer gaan duren als dit het enige is wat er teruggevonden wordt", zegt schepen van Openbare Werken Bert Stippelmans (CD&V).

Jente Haesevoets

"Het gaat om een oude waterput die later nog werd aangesloten op het waternet", zegt Maxim Houbrechts van Archeologisch Onderzoek Sint-Truiden. Bij de meeste archeologische vondsten wordt de locatie helemaal onderzocht, maar dat zal niet gebeuren bij de waterput op het Heilig-Hartplein. "We kennen de put al van de werken in 1990. Daarenboven is de put leeg, op een bodempje water na", voegt Houbrechts nog toe. Veel nieuwe feiten zouden er dus niet ontdekt worden moest de put onderzocht worden. "Sommige oude waterputten werden later opgevuld met afval. Daaruit zouden we wel veel dingen kunnen leren", besluit Houbrechts.

"De vondst van de put stond in de planning van de werken op het plein", vertelt schepen Stippelmans. De werken zullen dus niet langer gaan duren door de put. Stippelmans hoopt ergens wel om een speciale opgraving te doen, al zou dat wel wat problemen met zich meebrengen. "Moesten we toch nog iets opmerkelijk vinden, zullen we alles goed onderzoeken en kunnen de werken wel uitlopen. Ook het kostenplaatje van de werken loopt dan serieus op, maar een speciale vondst is altijd wel leuk", voegt Stippelmans nog toe.

Om de werken probleemloos te laten verdergaan, worden er nu metalen platen over de opening van de put gelegd. "Dat is wel maar een tijdelijke oplossing. We laten nu een op maat gemaakte betonnen plaat maken om over de put te leggen zodat de werken gewoon kunnen worden verdergezet", klinkt het nog bij Houbrechts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer