FDF dient Kamerlijst Vlaams-Brabant in

Het FDF dient een Kamerlijst in in de kieskring Vlaams-Brabant. Op 25 mei zullen inwoners er dus kunnen stemmen voor de Franstalige lijst. Sinds de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde kunnen enkel kiezers in de faciliteitengemeenten voor de federale verkiezingen nog stemmen op Franstalige kandidaten in Brussel.

In principe kan elke partij in gelijk welke kieskring een lijst indienen. Onder meer N-VA vreesde dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde de Franstalige partijen zou aanzetten om in de hele provincie Vlaams-Brabant lijsten in te dienen. Alle partijen coöpteren na de verkiezingen immers tien senatoren. De verdeling daarvan gebeurt op basis van de Kameruitslag van de verschillende provincies.

FDF is echter de enige Franstalige partij die nu met een eigen lijst naar de Vlaams-Brabantse kiezer trekt. "Zij zijn ook de enigen die effectief stemmen kunnen halen, tot voorbij Leuven", aldus Ben Weyts (N-VA) in "Het Journaal". De andere Franstalige partijen (PS, MR, CDH en Ecolo) dienen geen lijst in om hun Brusselse kandidaten niet te beconcurreren. In de faciliteitengemeenten hebben mensen de keuze tussen Vlaams-Brabantse of Brusselse lijsten.

Wie precies de FDF-lijst in Vlaams-Brabant zal bemannen, is nog niet bekend.

Meest gelezen