President Burkina Faso ontbindt regering

De president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, heeft vanavond even de noodtoestand uitgeroepen na zware protesten tegen een controversiële grondwetsherziening. Die herziening zou ervoor kunnen zorgen dat de president zich voor een derde keer verkiesbaar kan stellen. In een mededeling die door de president werd ondertekend, staat ook dat de regering werd ontbonden. Dat meldt BBC.

Het protest tegen de grondwetswijziging is al enkele dagen aan de gang. De huidige president Blaise Compaoré is al 27 jaar aan de macht. Een wijziging in de grondwet zou ervoor kunnen zorgen dat Compaoré zijn termijn als president nog kan verlengen.

Door de zware protesten kwam het vandaag niet tot een stemming, maar de betogers eisten meteen ook dat de president zou opstappen.

Demonstranten steken parlementsgebouw in brand

In de hoofdstad Ouagadougou drong een 1.500-tal demonstranten vandaag het parlementsgebouw binnen. In het gebouw woedde vervolgens een hevige brand. Leger en politie schoten op de demonstranten en er werd ook traangas ingezet. De demonstranten probeerden ook het presidentieel paleis in te nemen, eveneens met zware gevechten tot gevolg.

Maar de protesten vinden niet enkel in de hoofdstad plaats. Ook in Bobo Dioulasso, de tweede stad van het land, was het erg onrustig. Daar zou het stadhuis en de residentie van de burgemeester in brand zijn gestoken.

Overgangsregering

Nu het parlement werd ontbonden, heeft het leger een avondklok ingesteld. Ook laat het leger weten dat er een overgangsregering wordt geïnstalleerd. Die regering zal het land leiden voor een periode van hoogstens 12 maanden.

Buitenlandse zaken raadt alle reizen naar Burkina Faso af

De FOD Buitenlandse Zaken heeft vandaag alvast het reisadvies naar Burkina Faso aangepast: alle reizen naar het Afrikaanse land worden afgeraden. Tot nu toe gold voor Belgische toeristen enkel de waarschuwing om voorzichtig te zijn voor mogelijk geweld en onlusten. Maar door de escalatie van het geweld heeft Buitenlandse Zaken nu beslist om dat advies aan te passen en alle reizen af te raden.

Volgens Buitenlandse Zaken wonen er momenteel 369 Belgen in Burkina Faso en zijn er ook 27 landgenoten aanwezig voor een verblijf op korte termijn. "We staan met die mensen in contact", zegt Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Er is momenteel geen sprake van onrustwekkende informatie.
Buitenlandse Zaken raadt de Belgen ter plaatse wel aan een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen, betogingen te vermijden en op de hoogte te blijven van de evolutie van de situatie.

Een vlucht die morgen van Brussels Airport naar de Burkinese hoofdstad Ouagadougou moest vliegen, is intussen ook afgelast.

Meest gelezen