Direct naar artikelinhoud

Watertoevoer in Rome bedreigd door droogste lente in 60 jaar, Vaticaanstad zet de fonteinen uit

Weinig regen, een aanhoudende hittegolf en lekkende aquaducten bedreigen de watertoevoer in Rome. Eerder werden de publieke waterfonteinen al uitgezet en nu moeten de ongeveer honderd fonteinen in Vaticaanstad er ook aan geloven.

De waterstand in de Tiber in Rome is door de droogte zeer laag.Beeld epa

Door het watertekort moeten de Romeinen waarschijnlijk deze week nog op waterrantsoen. De maatregelen kunnen een stop van acht uur per dag op de watertoevoer inhouden, volgens de Italiaanse media. Bekende fonteinen zoals de Trevifontein dreigen stopgezet te worden. 

Vaticaanstad wil ook haar steentje bijdragen en maakte bekend alle fonteinen uit te zetten. Volgens een woordvoerder van Vaticaanstad is het voor zover de autoriteiten van de religieuze stad zich kunnen herinneren de eerste keer dat de kraan dicht moet.

De landbouw in Italië lijdt ook aan het watertekort. De boerenlobbygroep Coldiretti schatte vorig week dat de schade kan oplopen tot  1,9 miljard euro. Onder de bedreigde landbouw zijn de traditionele Italiaanse wijn en olijven.

Droogste lente in 60 jaar

Italië kampt met de gevolgen van de droogste lente in zestig jaar: in sommige gebieden viel er de afgelopen maanden 80 procent minder regen dan normaal. Gecombineerd met zinderende temperaturen van rond de 40 graden dreigt een watertekort in Rome en grote delen van het land. 

Normaal levert het Meer van Bracciano veel van het water van de Italiaanse hoofdstad, maar de waterstand in het meer is historisch laag. Hierop besloot de gouverneur van Rome vorige week om de watertoevoer uit het meer stop te zetten.

Naast de droogte en hoge temperaturen spelen ook lekkende waterleidingen een rol in het watertekort. De leidingen in de omgeving van Rome, waarvan sommige delen nog uit de Romeinse tijd stammen, staan bekend om hun lekkende structuren. De Italiaanse krant La Stampa schreef zondag dat het waterverlies in sommige delen kan oplopen tot 46 procent.

Twitter bericht wordt geladen...