"N-VA ziet af van communautaire guerrilla"

Volgens co-formateur Charles Michel (MR) zal de N-VA de komende vijf jaar de "communautaire guerrilla" achterwege laten. Hij heeft dat gezegd in het radioprogramma "Matin première", op de RTBF. Samenwerking met de Vlaams-nationalistische N-VA wordt nog altijd verketterd door een groot deel van de openbare opinie ten zuiden van de taalgrens.

De MR neemt een zeker risico door als enige Franstalige partij in een coalitie te stappen met de N-VA, een partij waarmee veel Franstalige politici - ook Michel zelf - nooit samen zouden regeren. Michel probeert mogelijke kritiek aan Franstalige zijde af te blokken. De N-VA zal "de komende vijf jaar afzien van een communautaire guerrilla", zegt hij. Door een "groot compromis" wordt een Zweedse coalitie met drie Vlaamse partijen mogelijk, aldus Michel.

"De absolute prioriteit nu is de bedrijven de mogelijkheid te geven om zich te verdedigen en om de tewerkstelling te bevorderen", zegt Michel. Ook de energieprijzen moeten volgens hem nog dalen.

Michel probeert ook de vakbonden te sussen, die ongerust zijn over het beleid dat de centrumrechtse regering die in de steigers staat, zal gaan voeren. Hij zegt "vastberaden te zijn om ons systeem van sociale zekerheid te verdedigen". Desondanks hoopt hij dat iedereen inziet dat er dringend iets moet veranderen aan het pensioenstelsel, gezien de veroudering van de bevolking.

Hij bevestigt dat de volgende regering niet zal raken aan de automatische indexkoppeling, noch aan de onbeperkte duur van de werkloosheidsvergoedingen. Dat zijn nochtans twee belangrijke punten van het verkiezingsprogramma van de N-VA.

Meest gelezen