© GVA

Douanehonden vinden 324.000 euro cash geld

De speurhonden van de Belgische douane hebben vorig jaar voor 324.140 euro aan verdacht cash geld opgespoord. Dat is een record.

CWIL

In 2012 werd er ‘maar’ 10.000 euro in beslag genomen. De Belgische douane laat sinds vorig jaar twaalf drugshonden een tweede activiteit uitvoeren: het opsporen van cash geld dat is verstopt in de bagage van reizigers die op Zaventem landen. Iedereen die meer dan 10.000 euro cash van buiten de EU naar België brengt, moet dat officieel aangeven bij de douane.

“Wie met meer wordt betrapt en dat níét heeft aangegeven, moet daarvoor een logische verklaring geven. Anders is er een probleem. Dan wordt het geld in beslag genomen. In 2012 ging het om zo’n 324.000 euro”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Doorgaans gaat het geld naar de staatskas. “Het is nog steeds perfect mogelijk om bijvoorbeeld 20.000 euro af te halen van een rekening in Zwitserland en dat geld vervolgens naar België te transporteren.”

De douane is dan ook niet van plan om nog meer speurhonden in te zetten voor het opsporen van illegaal cash geld. “We houden het bij twaalf honden”, zegt Francis Adyns. “Ze worden vooraf streng geselecteerd op basis van hun karakter. Vervolgens krijgen ze een opleiding van zes maanden tot één jaar. Daarna volgt elke maand nog een extra training en soms een bijscholing. Tijdens de opleiding leren honden de geur van de inkt van cash geld herkennen, zodat ze makkelijk bankbriefjes in valiezen kunnen opsporen.”

Meestal gaat het om herdershonden, labradors en springers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer