Direct naar artikelinhoud

Eerste 50 slachtoffers in twee vliegtuigen naar Nederland

De twee vliegtuigen die vandaag de eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp vanuit Oekraïne naar Nederland overbrengen, zullen ongeveer 50 lijkkisten vervoeren. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlandse forensisch team in Charkov gezegd.

Het Nederlandse Hercules-toestel op vliegbasis Eindhoven staat gereed voor de repatriëring van de slachtoffers van de ramp met de MH17 vanuit Oekraïne, en vormt samen met een Australische Boeing C-17 een luchtbrug tussen Charkov en Eindhoven.

Voorafgaand aan het vertrek is er een ceremonie op het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad. De stoffelijke overschotten van bijna 200 omgekomen passagiers van het vliegtuig van Malaysia Airlines kwamen gisterochtend in gekoelde treinwagons elders in Charkov aan.

De lijkkisten die nu naar Nederland gaan, worden in de ochtend vanaf die locatie in een gekoelde vrachtwagen vervoerd naar het vliegveld. Een Nederlands militair vliegtuig en een Australisch vliegtuig brengen de houten kisten naar vliegbasis Eindhoven.

Nabestaanden en onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn bij die aankomst aanwezig. Na de landing volgt een minuut stilte. De lichamen worden vervolgens in een colonne vervoerd naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie plaatsheeft.