Direct naar artikelinhoud

Tourvoorspelling etappe 17: 'Sprinters moeten aan de bak om op tijd te zijn'

Tourverslaggever Marije Randewijk voorspelt elke dag op Volkskrant.nl wie de etappe in de Tour de France gaat winnen. Vandaag de zeventiende etappe van Saint-Gaudens naar Pla d'Adet (124,5 kilometer).

Bauke Mollema en Laurens ten Dam voorafgaand aan de training op de rustdag tijdens de Tour de France.Beeld anp

Gisteren 237,5 kilometer, vandaag 124,4 kilometer: hadden ze niet beter het gemiddelde kunnen nemen?
Ik weet niet welke etappe ik liever zou rijden. Nou ja, ik zou ze allebei niet tot het einde volmaken, maar die rit van vandaag, dat wordt vreselijk.

Die afstand, dat red ik zelf wel hoor.
Grootspraak. Heb je gezien wat er op het menu staat: de Col du Portillon, de Col de Peyresourde, Col de Val Louron-Azet en Pla d'Adet, en dat - omdat het begin van de rit relatief vlak is - op amper 76 kilometer. Daarvan gaan er dus zo'n 39 bergop, aan een stijgingspercentage van gemiddeld 7 procent. Als ik sprinter was, zou ik vanochtend met zware benen zijn opgestaan.

Als ik Bauke Mollema of Laurens ten Dam was ook.
Ja, dat wordt aanklampen, aanklampen en aanklampen tot ze niet meer kunnen. Het is zo'n rit waar je minuten kunt verliezen. En niet alleen zij hè, ook de concurrentie.

Je gaat toch niet vertellen dat je ze nog ziet stijgen in het klassement?
Nee, daar geloof ik niets van. Hoewel je dat vooral in het geval van Ten Dam niet moet uitsluiten. Van Garderen maakte ook geen geweldige indruk dinsdag. En Bardet ook niet. Maar die laatste lijkt me een taaie. Die bleef ondanks een slechte dag nog redelijk overeind, met dank aan ploegmaat Dumoulin.

Zie je nog iets veranderen voor het podium?
Ik zie Pinot daar nog wel opklimmen. Gek is overigens wel dat juist die kwetsbaar leek in de Alpen, hij had ook wat last van zijn knie, maar op Port de Balès vloog hij dinsdag. Maar eens zien of die inspanning vandaag niet betaald moet worden.

Nog andere dingen waar we op moeten letten vandaag?
Ik ben vooral geïnteresseerd in de tijdslimiet. Het is een korte en dus relatief snelle etappe. Dan is de tijdslimiet beperkt en moeten de sprinters vol aan de bak om op tijd binnen te geraken. Als ik Marcel Kittel was, zou ik chagrijnig zijn opgestaan vanochtend.

Moeten we het nog over Nibali hebben?
Neuh, die rijdt op zijn gemak naar Parijs. Gisteren liet hij lekker begaan toen er een grote groep wegreed, en hoefde hij in de laatste klim alleen maar te volgen. Of zou hij zo eerzuchtig zijn dat hij per se de mooiste etappe van de Tour wil winnen? Ik zie hem ervoor aan hoor.

Voorspel je hem dan ook als winnaar?
Nee, ik gok op Brice Feillu.

Als ik sprinter was, zou ik vanochtend met zware benen zijn opgestaan
Marcel Kittel.Beeld belga