Treedt Sam Van Rossom in de voetsporen van Tomas Van Den Spiegel?

© rr

Amper vijf Belgische mannen wonnen een Europese beker in het basketbal. Een van hen is Sam Van Rossom, die er deze week een tweede aan kan toevoegen. In de finale van de Eurocup neemt zijn Valencia het vanavond in de eerste match van een best of three op tegen Malaga.

Patrick Ceulemans

Tomas Van Den Spiegel veroverde met CSKA Moskou tweemaal de Euroleague. Jean-Marc Jaumin, Axel Hervelle, Michael Krikemans en Sam Van Rossom waren één keer succesvol in een Europese beker. De 30-jarige Van Rossom kan zich deze week dus naast Tomas Van Den Spiegel nestelen. “Tomas won wel tweemaal de hoogste Europese beker. Dat is nog iets anders hé”, lacht Van Rossom. “Wat Sam verwezenlijkt is top hoor,” werpt Van Den Spiegel een bloemetje.

Vorig seizoen ging na een knieoperatie de mist in. “Na een lange revalidatie was het wachten op nieuwe kansen. Zeker omdat Valencia over twee andere guards beschikte. De laatste maanden kom ik opnieuw aan spelen toe. Stilaan maar zeker komt het matchritme terug en groei ik naar mijn beste niveau”, aldus Van Rossom. In de Spaanse ACB, de beste Europese clubcompetitie, staat Valencia op de eerste stek voor Real Madrid en Barcelona. Vanaf vanavond gaat het na 2014 op zoek naar een tweede Europese clubtitel.

Thuisvoordeel

“De finale van de Eurocup staat met stip genoteerd. De finale is volledig Spaans tegen Malaga. We wonnen dit seizoen al onze wedstrijden tegen Malaga, waaronder nog afgelopen zondag. Een garantie voor succes is dat echter niet. Malaga schitterde Europees en wipte in de halve finale het Russische Krasnodar. Het blijft opletten, maar we beschikken over het thuisvoordeel en zijn dus favoriet. Niet alleen de winst in de Eurocup is belangrijk. De winnaar krijgt ook nog een ticket voor de Euroleague, de belangrijkste Europese beker in het basketbal. De ambitie van de club is opnieuw uitkomen in de Euroleague.”

Na vier seizoenen Valencia is Van Rossom einde contract. “Wat de toekomst brengt, is nog niet duidelijk. Eerst de komende belangrijke weken afronden en dan zien we wel. Als ik gezond blijf maak wel mijn comeback bij de Belgian Lions en werk in september mijn vierde opeenvolgende EK af”, aldus nog Sam Van Rossom.

Programma finale Eurocup (best of three): vanavond 20.30 Valencia-Malaga; vrijdag 21.00 Malaga-Valencia; (eventueel derde wedstrijd) woensdag 5 april 20.30 Valencia-Malaga

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen