Direct naar artikelinhoud

Ophefmakend rapport over mistoestanden bij luchthavenpolitie opzettelijk gecensureerd voor het naar de minister ging

Ophefmakend rapport over mistoestanden bij luchthavenpolitie opzettelijk gecensureerd voor het naar de minister ging

Het inspectieverslag uit 2006 van de Algemene Inspectie (AIG) van de politie, dat mistoestanden bij de dienst Verwijderingen van de luchthavenpolitie in Zaventem beschrijft, heeft de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken via officiële weg niet integraal bereikt. Eén passage, die de vroegere leiding van de luchthavenpolitie in Zaventem op de korrel nam, sneuvelde in een aangepaste versie voor de minister. Dat meldt Belga, dat meerdere bronnen vond die de informatie bevestigden.

De redactie van VRT-programma 'Pano' berichtte eind januari over het bewuste inspectieverslag, nadat een dag eerder een recentere audit, een in 2016 door huidg commisaris-generaal van de politie Catherine De Bolle, was uitgelekt. De twee documenten toonden aan dat er in tien jaar bitter weinig veranderd was op de dienst. 'Humo' lichtte twee weken later nog een passage uit het inspectieverslag van 2006 uit dat bijzonder kritisch was voor de vroegere leiding van de luchthavenpolitie in Zaventem.

Aanpassing: van 53 naar 28 pagina's
Maar meerdere goede bronnen verklaarden aan Belga, weliswaar anoniem, dat het verslag aangepast werd voor het officieel aan de minister werd overgemaakt. Het verslag zou zelfs al ingebonden en gehandtekend geweest zijn nog voor er de schaar in gezet werd.

Huidig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verleende Kamerleden vorige maand inzage in het inspectieverslag in het parlement. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt kon het inkijken en stelde vast dat er van het rapport slechts 28 pagina's overbleven, terwijl het oorspronkelijke, dat Belga kon inzien, 53 pagina's telde. Volgens De Vriendt herneemt het rapport in essentie wel zo goed als alle probleempunten uit het oorspronkelijke verslag. Toch sneuvelde klaarblijkelijk één belangrijk probleempunt in de versie voor toenmalig minister Patrick Dewael (Open Vld): de passage die zeer kritisch was voor de leiding van de luchthavenpolitie van Zaventem.

Wie en waarom?
Vraag is op wiens aansturen en waarom werd ingegrepen. Volgens meerdere bronnen gebeurde dat alvast niet door de leden van het AIG die hebben meegewerkt aan het onderzoek. Inspecteur-generaal François Adam van de AIG was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael kreeg nooit het volledige rapport onder ogen.

De Vriendt (Groen) pleit vandaag voor een doorlichting van de Algemene Inspectie (AIG) van de politie. "De verwijdering van personen uit ons grondgebied is delicaat en moet met de grootste integriteit gebeuren. De vastgestelde excessen en normvervaging, tot regelrechte corruptie, zijn enorm. Maar uit het rapport 2016 blijkt ook dat de problemen op tien jaar tijd amper verbeterd zijn. Wie daarvoor verantwoordelijkheid draagt, moet uitleg komen geven aan het parlement", zegt De Vriendt in een persbericht. "Maar bovendien blijkt nu dat de cultuur van ons-kent-ons zo ver ging, dat het auditrapport kon worden gecensureerd vooraleer het naar de minister vertrok. Elke verwijzing naar een leidinggevende werd geschrapt. Dat is regelrechte misleiding van de politiek. Bepaalde mensen moesten blijkbaar kost wat kost worden beschermd", zegt het Kamerlid.

Onafhankelijkheid
Hij voegt eraan toe dat audits moeten gebeuren in de grootst mogelijke onafhankelijkheid en stelt zich daarom vragen over de goede werking van de AIG. "Om nog te kunnen vertrouwen op de AIG en de rapporten die zij schrijft, is een doorlichting nodig. Als iedereen elkaar de hand boven het hoofd houdt, tot op het hoogste niveau, is het niet verwonderlijk dat we tien jaar later moeten vaststellen dat er met de kritiek uit 2006 zo goed als niets is gebeurd."

Wouter De Vriendt stelt vandaag een parlementaire vraag over de kwestie aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Wouter De Vriendt (Groen!).
"Nu blijkt dat de cultuur van ons-kent-ons zo ver ging, dat het auditrapport kon worden gecensureerd vooraleer het naar de minister vertrok. Elke verwijzing naar een leidinggevende werd geschrapt. Dat is regelrechte misleiding van de politiek. Bepaalde mensen moesten blijkbaar kost wat kost worden beschermd."
Wouter De Vriendt