Direct naar artikelinhoud
bouw

Robot SAM metselt 6 keer sneller dan mensen

Robot SAM is in staat 3.000 bakstenen per dag te metselen, mensen kunnen er<br />slechts 500 aan.

In Groot-Brittannië is onrust ontstaan omdat bouwfirma's op het punt staan robot SAM in te schakelen bij het metselen van huizen. Die zou tot zes keer sneller werken dan mensen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De robotmetselaar heet SAM, wat staat voor Semi-Automated Mason (halfautomatische metselaar). SAM is ontwikkeld door het Amerikaanse Construction Robotics en is al actief op een aantal bouwsites in de VS. Volgens het bedrijf is SAM in staat tot 3.000 bakstenen per dag te metselen, terwijl mensen maximaal 500 bakstenen aankunnen. Met een robot op de stellingen zou een huis bouwen dus tot zes keer sneller kunnen gaan.

SAM beschikt over sensoren om de locatie van de bakstenen te bepalen. Zo voert de robot automatische bewegingen uit om de bakstenen van mortel te voorzien en ze op de juiste plaats te leggen.

De ontwikkelaars zeggen dat SAM ook een onderscheid kan maken tussen instructies op bouwtekeningen en de werkelijke plaats, die vaak van elkaar verschillen. Volgens Construction Robotics neemt hij vooral het zware en voor mensen belastende werk voor zijn rekening, zoals het tillen of het verplaatsen van bakstenen op stellingen.

'Een huis dat nog puur manueel wordt gebouwd, is niet meer van deze tijd'
Véronique Vanderbruggen (Confederatie Bouw)

In België is er nog geen spoor van SAM, maar dat wil volgens Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw niet zeggen dat de robotisering niet is ingezet. "Een huis dat nog puur manueel wordt gebouwd, is niet meer van deze tijd", zegt Vanderbruggen. "In het bouwproces zijn er nu al fases waar geen mens meer aan te pas komt. Vooral bij moeilijk uit te voeren bouwwerken, zoals de aanleg van een tunnel voor een metro in het stadscentrum, nemen robots nu al veel van ons over. Al zullen er altijd mensen nodig zijn om die robots te bedienen."