De vloek van de regenboogtrui: Sagan krijgt tips van ‘ervaringsexperts’

Wereldkampioen Peter Sagan staat onder druk. Dit voorjaar ‘rijdt iedereen tegen hem’, stelde de tweevoudige wereldkampioen. In Gent-Wevelgem gaf Sagan de zege zelfs uit handen toen noch hij, noch Terpstra het gat op Van Avermaet en Keukeleire wilde dichten. We gingen te rade bij oud-voorjaarsheersers Johan Museeuw en Peter Van Petegem hoe dat in de Ronde van Vlaanderen op te lossen valt. “Sagan mag niet nonchalant zijn en denken dat alles op wieltjes loopt”, aldus Van Petegem.

Jochen Coorevits

Het was een opvallend beeld. Peter Sagan liet afgelopen zondag Jens Keukeleire en latere winnaar Greg Van Avermaet diep in de finale zomaar wegrijden. De wereldkampioen had het aan de stok met Niki Terpstra. Geen van beiden maakte meteen aanstalten om het gat te dichten. “Het was een tegen allen. Dat is geen sport. Dit is een cheap game.” Sagan was geïrriteerd omdat de Nederlander van Quick Step Floors zich verschool achter het feit dat er nog sprinters in het achtervolgende peloton zaten. Op zich is het logisch dat iedereen naar de wereldkampioen kijkt, want hij is dé sterkste. “Sagan maakte een week voor de Ronde van Vlaanderen een statement. Hij maakte duidelijk dat hij niet alle gaten zal dichten. Ik vind het goed dat hij dat deed, Peter is ook maar een mens”, zegt drievoudig Rondewinnaar Johan Museeuw.

Niet nonchalant zijn

De vraag is hoe Peter Sagan dan in godsnaam zichzelf kan opvolgen aan de streep in Oudenaarde. Johan Museeuw en Peter Van Petegem zijn ervaringsdeskundigen op dat vlak, want in hun tijd reed ook iedereen op hun wiel. “Sagan zal ervaren hebben dat hij er niet kan mee spelen. Hij mag niet nonchalant zijn als zijn grootste concurrent Greg Van Avermaet een kloof slaat”, zegt Van Petegem, tweevoudig winnaar in de Ronde. “Hij moet meteen reageren. Peter heeft ondervonden dat als je deze Greg Van Avermaet tien seconden geeft dat je hem niet meer terugziet. Hij zal moeten werken voor een tweede overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Het zwaartepunt ligt de jongste edities bij de laatste beklimmingen van de Oude Kwaremont en de Paterberg. Die laatste dertig kilometer zijn zo lastig. Daarin kan je veel goedmaken en verliezen. Maar zelfs als Van Avermaet zou aanvallen op pakweg de Koppenberg, dan moet Sagan geen seconde twijfelen. Hij moet mee. Alleen kan een renner als Sagan zich in Gent-Wevelgem wel eens permitteren om te pokeren.”

Eenzelfde geluid horen we bij Museeuw. “Aanvallen direct counteren is veel gemakkelijker dan even pokeren en dan het gat proberen te dichten. Ik zou in Gent-Wevelgem de overwinning niet op zo’n manier uit handen geven. Wat zondag zich afspeelde in Gent-Wevelgem laat Sagan nooit toe in de Ronde van Vlaanderen.”

Elke ploeg zal proberen om hem te isoleren. “Daar zal hij op voorbereid zijn”, zegt Museeuw. “Het gaat hier om de Ronde, hè. Doordat hij in de trui van wereldkampioen rijdt wordt er automatisch meer van hem verwacht. Die trui zorgt toch voor een wijziging in het koersgedrag van anderen. Bijna elke renner weet met zekerheid: Sagan is sterker dan ons.”

Volgens Van Petegem is het vormpeil van Sagan wel degelijk in orde. “Heb je gezien hoe hij de Kemmelberg op stormde? Veel dachten: moh vent, die rijdt rap.”

Keuze van de redactie

Video