© Isosport

Standard duwt Lierse nog wat dieper in crisis

Standard heeft op de vierentwintigste speeldag van de Jupiler Pro League met 2-3 gewonnen bij Lierse. De Rouches leken op weg naar een makkelijke overwinning nadat ze na een halfuur op een 0-3 vooorsprong stonden, maar de thuisploeg vocht terug tot 2-3. De wedstrijd moest wel even gestaakt worden nadat de thuissupporters middels vuurpijlen hun ongenoegen ventileerden.

wic

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Lierse

Standard

Al voor de aftrap was de sfeer in Lier verhit. Een trainer die ontslag nam, zes spelers die naar de B-kern gestuurd werden, de overname door de Académie en de nieuwe trainer die weer aftrad waren er te veel aan. Supporters trakteerden de zitjes van het bestuur op stickers ‘kamelen verboden’ - een verwijs naar de Egyptische afkomst van voorzitter Maged Samy. Zodra de wedstrijd afgefloten was, liep de boel uit de hand. Vuurpijlen vlogen het veld op, ref Dierick kon niet anders dan de match na één minuut en vijftig seconden al te staken.

Ook na de onderbreking zou er weer één enkele vuurpijl het veld op vliegen, maar dankzij het gezond verstand van ref Dierick - die de ploegen niet terug naar binnenstuurde en gewoon hervatte met een scheidsrechtersbal - kon er wel snel weer enkel aan voetbal gedacht worden.

Hoewel: voetbal was wel duidelijk niet waar de Lierse-spelers aan dachten toen ze Geoffrey Mujangi Bia na een inworp zomaar lieten weglopen. De Belgische Congolees bediende Jeff Louis, en de man uit Haïti had de 0-1 maar voor het inschuiven. Tien minuten later leek het kalf al verdronken voor Lierse. Na een scrimmage in de zestien zag ref Dierick ergens een ingebeelde duwfout van een thuisspeler. Geoffrey Mujangi Bia had vanop de stip weinig medelijden en legde de bal haarfijn in de hoek.

Onverwachte ommekeer

Net zoals in de thuismatch tegen Club Brugge gingen de kopjes helemaal naar onder bij Lierse. Een minuut later had Julien de Sart op een lage voorzet altijd al de 0-3 moeten maken, maar de jonge middenvelder schoot onbesuisd over. Het was slechts uitstel van executie, want de derde Luikse treffer volgde nog voor het halfuur. Na een hoekschop belandde de bal ongelukkig tegen de arm van Bensebaini. Deze keer was er heel wat minder twijfel. Bia zette de penalty deze keer in de andere hoek om.

Ondanks het feit dat Standard niet zoveel veldoverwicht had, stond het bij de pauze dus wel al 0-3. Een zware afstraffing leek in de maak voor Lierse, maar na rust kwamen de Pallieters met het mes tussen de tanden uit de kleedkamers. Ref Dierick gaf ook de thuisploeg een cadeautje toen hij een wel heel lichte penalty gaf voor een charge van Jelle Van Damme en Sayed deed wat Bia eerder ook al kon: scoren vanop de stip.

Het zorgde ervoor dat de thuisploeg er nog harder in ging geloven. Nieuwkomer Mojsov zorgde met een rake kopbal vanop hoekschop voor de 2-3, waardoor de Rouches het helemaal warm kregen. Echt grote kansen kon de thuisploeg, met een opvallend stille spionkop, echt niet meer bij elkaar voetballen. Daardoor bleef het bij die 2-3.

Lierse telt een 3 op 42 en is onherroepelijk veroordeeld tot Play-Off 3, behoudens een mirakel. Standard springt weer naar de vijfde plek in het klassement en nadert tot op één puntje van AA Gent en KV Kortrijk.

Herbeleef de match van fase tot fase!

Bekijk alle opstellingen!

Opmerkelijk: voor ref Dierick was het al de tweede keer dat hij drie penalty’s floot in één wedstrijd. De vorige keer - dik twee jaar geleden, in de Nederlandse Eredivisie - had hij voor dat kunstje zelfs maar tien minuten nodig.

Belangrijkste fases:

2’ We zijn twee minuten ver en Dierick stuurt beide elftallen naar binnen. De supporters van Lierse gooien vuurpijlen en rookbommen op het veld.

13’ GOAL! Bij Lierse laten ze zich toch wel heel gemakkelijk ringeloren. Een snelle inworp wordt door Mujangi Bia vanop de achterlijn voor doel gebracht. Louis hoeft maar binnen te tikken.

21’ GOAL! Er heerst even twijfel, maar de bal gaat voor een duw- en trekovertreding op de stip. Mujangi Bia trapt de bal beheerst binnen.

23’ Een mooie actie van Standard. Vanop de rechterflank komt de bal voor doel. De Sart kan ongedekt binnentrappen, maar hij trapt de bal over het doel. Het kan wel eens een heel zware avond worden voor de jonge ploeg van Lierse.

29’ GOAL! En deze keer is het heel duidelijk. Na handspel van Bensebaini gaat de bal opnieuw op de stip. Tweede doelpunt voor Mujangi Bia. Deze keer kiest hij de andere hoek.

49’ GOAL! Van Damme begaat een duwfout in de zestien en ook nu gaat de bal op de stip! Sayed zet Thuram op het verkeerde been en trapt de bal mooi in de linker hoek.

71’ GOAL! Mojsov klimt het hoogst op de hoekschop en kopt overhoeks binnen en scoort zo de aansluitingstreffer! Standard speelt met vuur.