© Reuters

David Ginola dan toch nog kandidaat als FIFA-voorzitter

David Ginola heeft het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond Fifa dan toch nog niet opgegeven. "Ik geef niet op en ben nog altijd in de race om het voetbal te hervormen", twitterde de 48-jarige Franse ex-international donderdagavond.

vml

Over de kandidatuur van Ginola was enige verwarring ontstaan. De website waarop Ginola fondsen voor zijn verkiezingscampagne inzamelde, werd donderdag immers gesloten. "Alle giften zullen teruggestort worden", meldde het team van Ginola. Bij het sluiten van de site was slechts 11 procent (256.316 pond) van de verhoopte 2,3 miljoen pond binnengehaald.

De voormalige ster van PSG, Newcastle en Tottenham vond niet de noodzakelijke steun van vijf federaties. ‘Maar daar wordt aan gewerkt’, meldde ‘El Magnifico. ‘Ik wacht nog op de bevestiging van één of twee federaties. Mogelijk zullen de kandidaturen pas op 8 februari goedgekeurd worden. Uiteraard is het heel moeilijk om een boodschap van vernieuwing te brengen in een verstard systeem. Toch blijf ik er vertrouwen in hebben. Ik ben nog altijd in koers. Ik doe ook een oproep aan andere federaties die een echte pluralistische verkiezing willen om me alsnog te steunen. Voor onze sport is het belangrijk dat de uitslag van deze verkiezing niet vooraf vastligt. Het is tijd voor een beetje democratie, gelijkheid en transparantie bij de FIFA. Dat er zoveel kandidaten zijn, is al een eerste overwinning. Dat betekent dat er verandering mogelijk is. Nu moet er campagne gevoerd worden om die verandering ook realiteit te maken.’

Op 29 mei kiest de FIFA op een congres in Zürich een opvolger voor Sepp Blatter. De 78-jarige Zwitser bekleedt de functie sinds 1998 en is kandidaat voor een vijfde termijn. Hij heeft ook nog de concurrentie van de Portugese ex-topvoetballer Luis Figo, de Nederlandse bondsvoorzitter Michael van Praag, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein en de Fransman Jerôme Champagne, een gewezen FIFA-bobo. Alleen van Van Praag en Figo is al bekend dat ze de nodigde steunbetuigingen van minimaal vijf landen wel binnen hebben. .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal