EU breidt de sancties tegen Rusland uit

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben in Brussel beslist om Rusland harder aan te pakken voor de crisis in Oekraïne. Ook Griekenland heeft zich bij die maatregelen aangesloten.

Het was algemeen verwacht na het bloedbad in de Oost-Oekraïense stad Marioepol enkele dagen geleden. Toen zijn meer dan dertig mensen gedood door een raketaanval van pro-Russische rebellen.

De EU-ministers hadden niet lang nodig om drie stappen te nemen. Zo worden de bestaande sancties die eerder zijn getroffen verlengd. Twee: er worden nieuwe namen van Russische personen en bedrijven die strafmaatregelen krijgen opgelegd, aan de lijst toegevoegd. Het gaat dan om beperkingen op inreisvisa en de bevriezing van banktegoeden.

Tenslotte geven de EU-ministers hun administratie de opdracht om eventuele nieuwe sancties voor de toekomst uit te werken. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hoopt dat die sancties de Russische leiders nu zullen aanzetten tot matiging van hun inmenging in buurland Oekraïne.

Reynders merkt ook op dat de beslissingen genomen zijn met een consensus, dus met instemming van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken. De nieuwe regering in Griekenland had zich enkele dagen geleden nog uitgesproken tegen nieuwe sancties, maar heeft zich nu bij de beslissing van de EU aangesloten.

Oost-Europa zet zich schrap

De Oost-Europese lidstaten van de Europese Unie zijn steeds meer ongerust over de gevolgen van de uitdijende crisis in Oekraïne. De voorbije maanden zijn daar nu al 5.000 doden gevallen en veel EU-buurlanden van Oekraïne ondervinden de gevolgen.

Concreet vrezen ze voor een ineenstorting van Oekraïne als staat en een stroom van vluchtelingen, die evenwel gepaard gaat met smokkel en de invloed van criminele bendes die van de chaos willen gebruikmaken.

De Slovaakse grenspolitie voert nu scherpere patrouilles uit, niet enkel boven de grond, maar de politie is ook op zoek naar tunnels langs waar mensen en goederen gesmokkeld kunnen worden. Hongarije maakt zich intussen klaar voor de mogelijke opvang van etnische Hongaren uit Oekraïne.

Geen van die buurlanden heeft nog vertrouwen in het bestand dat eind vorig jaar was afgesproken in Oekraïne. De regering in Kiev zegt dat dat bestand heeft toegelaten dat Rusland materieel en troepen heeft kunnen sturen naar de pro-Russische rebellen. De rebellen beweren dan weer dat het Oekraïense leger versterkingen heeft kunnen sturen.

Meest gelezen