© put

Geneeskundestudenten willen grondige evaluatie toelatingsproef

Het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg (VGSO) pleit voor een grondige evaluatie en hervorming van het examen om toegelaten te worden tot de studies geneeskunde en tandheelkunde. Het VGSO wil met name dat er een begeleidingscommissie wordt opgericht die permanent waakt over de kwaliteit van de proef en dat Vlaanderen de organisatie op zich neemt van voor iedereen toegankelijk voorbereidende vormingssessies.

kidr

Volgens het VGSO is het 'waarschijnlijk' dat bepaalde groepen structureel benadeeld worden door de huidige vorm van toelatingsproef. De organisatie verwijst hierbij naar eerdere geuite kritieken dat de proef vrouwen zou benadelen door de vraagstelling en mannen bevoordelen door de giscorrectie. Deelnemers van een lagere sociale afkomst zouden eveneens minder kans op slagen hebben. Er zou ook te veel aandacht uitgaan naar taalvereisten.

De begeleidingscommissie, waarin ook studenten moeten opgenomen worden, zou onder meer de examenmodaliteiten en de vereiste inhoudelijke competenties van de proef moeten evalueren. De Vlaamse overheid moet daarnaast in overleg met alle betrokkenen een initiatief nemen om eenduidige en voor iedereen toegankelijke voorbereidingssessies op deze proeven te organiseren. Momenteel bestaat er een wildgroei aan mogelijkheden, vaak met een zeer hoge financiële kost. En dat benadeelt financieel zwakkere groepen extra.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER