Direct naar artikelinhoud
Technologie

Barst internetbubbel straks opnieuw?

Barst internetbubbel straks opnieuw?
Beeld AFP

Het duurde 17 jaar, 3 maanden en 22 dagen. Maar de Amerikaanse techbedrijven hebben het nu voor elkaar: ze zijn op de beurs weer net zo groot als ten tijde van de internetbubbel van 2000.

The S&P 500 Information Technology Index, die de koersontwikkeling van de techtoppers weergeeft, bereikte woensdag een koers van ruim 992 punten. Dat is vier punten hoger dan op het vorige hoogtepunt, op 27 maart 2000.

Toen was de euforie rond de sector enorm. Investeerders staken vele miljarden in internetbedrijfjes. Achteraf bleek die financieringshausse meer gebaseerd op een haast religieus geloof dan op koele bedrijfskundige analyses. De mooie verhalen vertaalden zich niet in klinkende munt, en investeerders zaten met een gigantische kater.

Hoe komt het dat de koers nu weer zo snel oploopt? Niemand wil een nieuwe bubbel, maar het feit dat de koers alleen dit jaar al met meer dan 20 procent is gestegen, voedt het onbehagen. Zoveel geld, zoveel waarde, en dat voor bedrijven met relatief weinig fysieke bezittingen.

De drie grootste techbedrijven, Amazon, Alphabet en Facebook, zijn samen op de beurs bijna 1,5 biljoen euro waard

De drie grootste, Amazon, Alphabet en Facebook, zijn op de beurs bijna 1,5 biljoen (!) euro waard samen, liefst 450 miljard meer dan vorig jaar. Investeerders pompen er volop geld in, net als in 2000, en lijken allen bang om de slag te missen.

'Steviger dan in 2000'

Toch is de situatie anders, denken analisten. "De winsten zijn veel steviger dan toen", klinkt het in de Financial Times. "Je kunt de winst nu afzetten tegen de prijs van het aandeel. In 2000 werd er helemaal niks verdiend." Bij nieuwszender CNBC zegt John Frank van investeerder Invesco dat het rendement op techaandelen nu ruim 1 procent hoger is dan dat op Amerikaans staatspapier. In 2000 lag het rendement van de dotcom-fondsen juist 5 procent onder dat van staatsobligaties.

Dat rendement komt ook ergens vandaan. Van Facebook bijvoorbeeld, dat alleen in het eerste kwartaal al een winst van bijna 3 miljard euro scoorde, op een omzet van minder dan 8 miljard euro. Of Google- moeder Alphabet, dat in die periode 5 miljard winst maakte op een omzet van 22 miljard euro.

"De bedrijfsmodellen van de grote techbedrijven behoren tot de beste die we ooit zagen", zegt een andere analist. "Ze hebben weinig bezittingen en groeien snel door netwerkeffecten."

Wat de techaandelen extra aantrekkelijk maakt, is het uitblijven van serieuze economische plannen van president Trump, zoals voor infrastructuur. Bij zijn aantreden werd daar veel van verwacht, maar zes maanden later is er nog niet veel gebeurd. Investeerders steken hun geld dus liever in bedrijven die rendement leveren.

Of het enthousiasme niet te groot is, zal deze week blijken, wanneer een aantal reuzen hun kwartaalcijfers bekendmaken. Tot dan geldt het aloude adagium van de effectenbeurzen: zolang de muziek speelt, moet je blijven dansen.