Amerikanen voelen zich bedrogen door 'gesjoemel' van Coucke

© pn

Er hangt Marc Coucke - samen met de andere aandeelhouders van Omega Pharma - een claim van 250 miljoen euro boven het hoofd. Coucke wordt beschuldigd van omzetfraude. Omega Pharma zou jarenlang de verkoopcijfers opgesmukt hebben door onverkochte producten mee op te nemen in de boekhouding. Overnemer Perrigo ziet dit als de reden waarom het veel te veel heeft betaald voor Couckes bedrijf, en wil daarom een stuk van het geld recupereren.

bm

Perrigo schuwt geen inspanning om bij Omega Pharma fraude te bewijzen. Speurders ondervragen het personeel en kijken hun computers in. En intussen heeft Perrigo weer een nieuwe stap richting schadeclaim gezet. Een Nederlandse rechter is gevraagd om Waterland, de mede-aandeelhouder van Coucke in Omega Pharma, te dwingen 75 miljoen euro klaar te houden om die te betalen bij een eventuele schadeclaim. In totaal zou Perrigo een claim van 250 miljoen euro willen indienen ­tegen Omega Pharma.

Geheime brief

De medestanders van Coucke vinden dat de Amerikanen spijkers op laag water zoeken. Maar even duidelijk is dat de flamboyante stichter van Omega Pharma de grenzen durfde af te tasten. In de geneesmiddelensector is het gebruikelijk dat apothekers producten kunnen terugsturen waarvan de vervaldatum in zicht komt. Maar Omega Pharma ging daarin nog een stap verder door een aparte regeling te treffen met Febelco, de grootste koerier, die viermaal per dag in de apotheken langskomt. De regeling, die ook in sommige andere landen gold, hield in dat de apothekers alles konden terugsturen wat ze hadden afgenomen.

Omega Pharma was dus nooit zeker wat er verkocht zou worden, maar boekte niettemin de hele levering als een vaststaand inkomen. Volgens sommige bronnen gebeurde de regeling met Febelco enkel mondeling, anderen hebben het over een soort geheime brief.

Volgens een specialist vormt de regeling een inbreuk op de boekhoudregels, en dat is ook de overtuiging van Perrigo. Vraag is wie ervan wist. Nu al zegt medeaandeelhouder Waterland dat hij niet op de hoogte was. De kans bestaat dus dat ­Waterland zich op een bepaald moment tegen Coucke richt, en dat die het risico loopt alleen voor een eventuele schadeclaim te moeten opdraaien.

In de omgeving van Omega Pharma is te horen dat het bedrijf zijn boekhouding al vele jaren met die methode voerde. Maar volgens een insider nam het belang ervan jaar na jaar toe.

Naar de cel?

De kans dat Marc Coucke in de cel eindigt wegens malversaties is klein, denkt professor Bestuurskunde Lutgart Van den Berghe (Guberna en Vlerick Business School). “Daarvoor moet er al sprake zijn van ­bewuste, opzettelijke fraude.”

Mochten er bewijzen ­komen van valsheid in geschrifte bijvoorbeeld, dan riskeert de dader een strafzaak, eventueel zelfs celstraf. Het is afwachten of Perrigo de beschuldigingen zo ver zal drijven. “Het is wel duidelijk dat ze op alle mogelijke manieren uitzoeken hoe ze een deel van de hoge verkoopprijs van Omega Pharma kunnen recupereren.”

De kans is groot dat het tot een reeks jarenlange procedureslagen voor de rechtbank komt. “De vraag is of het om een kwestie van interpretatie van boekhoudkundige ­regels gaat, dan wel om het bewust verdraaien van de cijfers om zo een hogere koopsom voor Omega Pharma te kunnen krijgen”, zegt Van den Berghe. “Daarbij kan het gebeuren dat ook de revisoren niet vrijuit gaan, omdat zij de cijfers hebben goedgekeurd. Tenzij blijkt dat het management bewust foute cijfers doorspeelde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen