© Flip Franssen/Hollandse Hoogte

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Obesitas leidt tot meer kankers dan gedacht

Zwaarlijvigheid kan niet alleen leiden tot hartaandoeningen. Volgens een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou overgewicht – en zeker obesitas – gelinkt kunnen worden aan dertien in plaats van vijf kankertypes, zoals tot nu toe werd aangenomen.

jom

De experts van het WHO-kankercentrum vonden voldoende bewijzen om een verband te leggen tussen ‘overtollig vet’ en een veel breder palet van kankers dan bij een vorige studie in 2002 werd gedacht. Toen werden vijf kankertypes aan obesitas gelinkt: endeldarm en dikke darm, slokdarm, baarmoederslijmvlies, niercelkanker en borstkanker na de menopauze. Nu zijn daar acht kankertypes aan toegevoegd: maag, lever, galblaas, pancreas, eierstokken, schildklier, hersenvliezen en beenmerg. Opvallend is ook dat de risico’s even groot blijken te zijn voor mannen en vrouwen.

De WHO wil geen paniek zaaien, maar hoopt wel dat een en ander zal aanzetten om gezonder te gaan leven. “In vergelijking met roken, dat de kans op longkanker met 200 tot 300% vergroot, gaat het bij obesitas grotendeels om kleinere percentages”, zegt Matthijs Goossens, arts bij de Stichting Tegen Kanker. “Maar daar staan dan weer tegenover dat heel veel mensen met overgewicht kampen.”

Volgens recente schattingen houdt 9% van alle kankergevallen bij vrouwen in de VS, Europa en het Midden-Oosten verband met overgewicht.

Lees er vrijdag meer over in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER