MR stelt scherpe nieuwe regels voor na Publifin-schandaal maar wil geen “publiciteitsstunt” met ontslagen

© BELGA

Het partijbureau van de MR zal zich maandag uitspreken over een reeks voorstellen rond openbare besturen. Wallonië is in de ban van het politieke schandaal rond Publifin, wat de Franstalige liberalen ertoe aanzet nieuwe regels voor te stellen rond verloning, mandatencumuls en het aantal parlementairen.

De MR wil de regels rond cumuls en verloningen uitbreiden naar alle publieke en parapublieke structuren én afgeleide structuren, van welke aard ook. “Dat is een cruciaal punt”, zegt MR-voorzitter Olivier Chastel. “Die regel zal vermijden dat we nog mandatarissen tegenkomen die ontsnappen aan de regels van het Waals Gewest omdat ze zich in private structuren bevinden.”

De verloningen moeten publiek gemaakt worden, vinden de liberalen. Ze pleiten voor een kadaster van mandaten en verloningen. “Als het Waals Gewest naar ons had geluisterd en zijn werk had gedaan door de structuren te verplichten die informatie te publiceren, zouden we ons vandaag niet in deze situatie zitten en zouden de verloningen zeker redelijker geweest zijn”, dixit Chastel.

De MR wil ook het aantal overheidsstructuren in Wallonië en Brussel en aan het aantal mandatarissen dat erin zetelt, beperken. In de intercommunales zou het maximale aantal bestuurders van 30 naar 20 verminderd moeten worden. Maar de liberale partij neemt ook het Waals parlement in het visier. Zestig in plaats van 75 parlementsleden moet volstaan en ook in de Waalse en Brusselse gemeenteraden kan gesnoeid worden, vindt de partij.

Chastel wacht met ontslag MR-bestuurders Publifin

MR-voorzitter Olivier Chastel wacht op de resultaten van het onderzoek dat Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan heeft beloofd, alvorens zich uit te spreken over het lot van de MR-bestuurders bij Nethys, de operationele arm van de intercommunale Publifin.

De cdH heeft al aangekondigd dat haar bestuurders in Publifin ontslag zullen nemen en dat er nieuwe bestuurders in de plaats komen. Onder hen Cédric Halin, de man die het schandaal onthulde.

De MR-voorzitter noemt die aankondiging “een publiciteitsstunt” en wacht de resultaten van het onderzoek af. “Ik verwacht dat het onderzoek mij zal kunnen vertellen of mandatarissen de wettelijke of deontologische regels niet hebben gerespecteerd, en of ze ten onrechte verloning gekregen hebben. Als dat het geval is, verwacht ik niet alleen dat die mandatarissen ontslag nemen, maar ook dat ze aan de betrokken structuur terugbetalen wat ze ten onrechte kregen en niet dat ze giften aankondigen aan een of ander doel, wat ze vervolgens zouden kunnen aftrekken van hun belastingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen