© Iso

© Iso

© Iso

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Wie betaalt de besparingen voor de begroting?

De Vlaamse begroting voor volgend jaar is in evenwicht. Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in zijn eerste Septemberverklaring. Voor het evenwicht waren aanzienlijke besparingen nodig. De bijdrage voor de zorgverzekering stijgt van 25 euro naar 50 euro. De kinderbijslag wordt tijdelijk niet geïndexeerd. Ook over de grootorde van de besparingen in het hoger onderwijs bleef Bourgeois toch nog vaag.

Belga/EVG

Lees de volledige Septemberverklaring in dit pdf-document.

"Vlaanderen is het zichzelf verschuldigd om een dubbele ambitie waar te maken: een begroting in evenwicht en investeren waar nodig is", zei Bourgeois, die sinds enkele maanden aan het hoofd staat van de Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open Vld.

Nieuw beleid

Voor het begrotingsevenwicht was een inspanning van 1,160 miljard nodig. Toch is er volgens Bourgeois ook ruimte voor nieuw beleid. Het gaat om in totaal 98 miljoen euro, met onder meer 65 miljoen euro voor welzijn en 20 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling. Besparingen komen er op het overheidsapparaat. Tegen 2019 moeten er 1.950 Vlaamse ambtenaren minder zijn.

Ook de VRT en Kind & Gezin moeten wat besparen, bij De Lijn "komt er een einde aan de gratis-politiek". Er komen besparingen in het hoger onderwijs en het secundair onderwijs. Nieuwe contracten in de sociale huisvesting zullen tijdelijk worden gemaakt. De kinderbijslag wordt tijdelijk niet geïndexeerd, een besparing van 63 miljoen euro. Die besparing komt terug in het stelsel zodra dat hervormd is "naar een forfaitair stelsel".

"We zijn er ons van bewust dat we vaak scherpe keuzes moeten maken, dat we van iedereen inspanningen vragen, dat deze regering een weg kiest die niet makkelijk is. Tegelijk zijn we ervan overtuigd dat de keuze om geen nieuwe schulden te maken en wel te investeren, de enige juiste keuze is. Het is een keuze voor de toekomst."

Die investeringen mogen 98 miljoen euro kosten, met onder meer 65 miljoen euro voor welzijn en 20 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling. De zogenaamde ‘miserietaks’, een belasting op de verdeling van een gezamenlijke woning bij echtscheiding, verlaagt opnieuw van 2,5 procent naar 1 procent.

De oppositie was meteen bijzonder scherp voor de inhoud van de Septemberverklaring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER