Vier katten in de gevangenis in Brussel

© Shutterstock

Harly, Rocco, Minouche en ’le petit’ hebben geen enkele reden om katten die een vrij leventje leiden, te benijden. In de vrouwengevangenis van Berkendael in Vorst worden de vier katten namelijk voortdurend in de watten gelegd door de gedetineerden. Ze worden zelfs zo goed verwend achter de tralies dat ze er dik van zijn geworden. Dat meldt de krant ‘La Dernière Heure’ vrijdag.

skn

Regime

Zowel het personeel van de gevangenis als de gedetineerden zelf zorgen voor de katten. Maar ze doen dat misschien wel iets té goed want sinds de katten in de gevangenis zijn, is hun gewicht aanzienlijk toegenomen. De dierenarts die toezicht moet houden op de gezondheid en het welzijn van de dieren, gaf het personeel van de gevangenis zelfs de instructie om de vier katten tijdelijk op regime te zetten.Feestmaaltijden tijdens de aanstaande feestdagen zullen de vier katten dus aan hen voorbij moeten laten gaan.

‘Ze zijn onze collega’s’

De vier katten worden verrassend genoeg beschouwd als volwaardige leden van de gevangenis. ‘Het zijn onze collega’s’, grapt een cipier. ‘Ze werken hard en zijn heel behulpzaam’, voegt de cipier er nog aan toe.

Charly en zijn vrienden zijn namelijk ‘bevoegd’ voor het afschrikken van knaagdieren binnen de muren van de gevangenis. Dankzij hun verblijf in de gevangenis blijven de gedetineerden gespaard van muizen en andere knaagdieren.

Er is zelfs een budget uitgetrokken om de dieren te verzorgen. ‘Maar die investering is de moeite waard.’

Gewaardeerd door de gedetineerden

De aanwezigheid van de katten worden door de gedetineerden enorm gewaardeerd. Niet alleen omdat ze knaagdieren afschrikken, maar ook omdat ze voor afleiding zorgen bij de gedetineerden.

De vier katten mogen vrij rondlopen in de gevangenis. Ze kennen elke hoek van het gebouw. ‘Ze nemen soms zelfs de lift! Als een gevangene vraagt om niet te worden benaderd door de katten, dan respecteren we dat. Maar dat gebeurt zelden.’

Geen van de vier katten heeft ooit geprobeerd te ontsnappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen