© LUMA

Meer details over lage-emissiezone in Antwerpse binnenstad

Het Antwerpse stadsbestuur heeft vrijdag de algemene toegangsvoorwaarden vastgelegd voor wagens die vanaf 2016 nog de lage-emissiezone van de binnenstad en Linkeroever willen binnenrijden.

SVW/Belga

De minimumgrens komt te liggen bij benzinewagens van 1992 en dieselwagens van de categorie Euro 3 (de Europese emissiestandaard die in 1999 van kracht werd) mét roetfilter. Wie niet aan de vereisten voldoet, mag in principe met zijn voertuig de zone niet meer in en riskeert een nog te bepalen boete.

Wie een Euro 3 dieselwagen zonder roetfilter heeft (zowat 11 procent van het bestaande wagenpark) of een voertuig ouder dan 30 jaar, krijgt wel nog een overgangsperiode, net als inwoners van de lage-emissiezone met een verhoogde tegemoetkoming van de gezondheidszorg die een wagen hebben die net niet aan de normen voldoet. Tot 2019 zullen zij met hun wagen nog wel de zone in mogen, hetzij gratis, hetzij aan een nog te bepalen tarief. De lage-emissiezone blijft verder vrij toegankelijk voor onder meer alle prioritaire voertuigen (politie, brandweer, ambulances), voertuigen voor wegenwerken en voertuigen van én voor personen met een handicap.

De controle op vervuilende wagens zal gebeuren met ANPR-camera’s en door gebruik te maken van de databank van de DIV (Directie Inschrijvingen van Voertuigen). Wie een roetfilter liet installeren zonder premie van de Vlaamse overheid moet daar wel nog een registratie voor bekomen bij de stad. De Euronorm van je voertuig vind je overigens terug op het inschrijvingsbewijs.

Lees dit weekend meer in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER