‘Verboden te fotograferen’ duikt nu ook op in boetieks

© Joris Herregods

Het is een pictogram dat je al eens ziet in musea of historische gebouwen, maar nu duikt het ook op in winkels: verboden te fotograferen. Want winkeliers hebben het gehad met klanten die komen passen, een foto nemen en hetzelfde stuk dan thuis online opzoeken en bestellen. “Maar zo’n fotoverbod kan je ook inkomsten doen verliezen”, waarschuwt Christine Mattheeuws van de zelfstandigenorganisatie NSZ.

Kristof Simoens

Dat zo goed als alle boetiekuitbaters drankblikjes, frieten of ijsjes liever weren uit hun zaak: niet meer dan logisch. Dat veel winkeliers ook liever geen huisdieren over de vloer krijgen, ligt misschien al wat moeilijker. Maar dat sommigen nu zelfs fototoestellen en smartphones in de ban slaan, kan (wereld)vreemd overkomen.

Nochtans worstelen winkels al langer met fotograferende shoppers, die alleen maar komen kijken en passen. Daarom duiken nu her en der dergelijke verbodsbordjes op. “Onze juridische dienst kreeg enkele dagen geleden nog een boze uitbaatster aan de telefoon: ze had er genoeg van en wou ons advies over het al dan niet plaatsen van zo’n pictogram op haar winkeldeur”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

“Klanten maken jurkjes thuis zelf na”

“Ze kreeg voor de zoveelste keer een klant over de vloer die een jurkje paste, er een foto van nam en met lege handen vertrok. Zij vermoedde dat de juffrouw in kwestie het jurkje zelf thuis zou namaken, aangezien zelf breien en naaien hipper dan ooit is. Al kwam ze het misschien ­gewoon passen om het daarna online te bestellen.”

De uitbaatster zou lang niet de enige zijn, zegt ook Wim Hamaekers van onderzoeksbureau Haystack International. “Er bestaan zelfs foto-apps die bepaalde kledingstukken herkennen en automatisch de goedkoopste prijzen op het internet opsnorren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen