Piet Huysentruyt en Diabetes Liga overleggen na klachten over kookprogramma ‘Smakelijk’

© VIER/Tim De Backer

Piet Huysentruyt en de Diabetes Liga hebben contact gehad om te overleggen over vragen die de vereniging krijgt naar aanleiding van Huysentruyts dagelijkse kookprogramma ‘Smakelijk’ op Vier. Dat staat te lezen in een gemeenschappelijke verklaring van de Diabetes Liga, Piet Huysentruyt en Vier.

mtm

Het overleg komt er nadat de Diabetes Liga haar bezorgdheid had geuit over het kookprogramma. Huysentruyt, die zelf lijdt aan diabetes type 2, promoot daarin gezonde maaltijden.

Het overnemen van de suggesties van de sterrenchef zou echter de gezondheid van sommige diabetespatiënten schaden. Niet elke vorm van diabetes is immers gelijk. Zo bereidt Huysentruyt in zijn programma vooral koolhydraatarme maaltijden, terwijl diabetespatiënten die insuline spuiten net koolhydraten nodig hebben.

Zowel de Diabetes Liga als de zender Vier benadrukken nu dat het kookprogramma met Piet Huysentruyt rond gezonde voeding voor iedereen bestemd is en niet in het bijzonder voor diabetici of mensen die een specifiek dieet volgen.

‘Niet de bedoeling’

Huysentruyt zelf laat weten ‘zeker niet de bedoeling te hebben om mensen die aan een bepaalde ziekte lijden te vertellen wat en hoe ze moeten eten’. Directeur Stijn Deceukelier van de Diabetes Liga voegt daaraan toe dat ‘mensen met diabetes baat hebben bij een gezonde en evenwichtige voeding maar dit moeten inpassen in hun behandeling’.

Beide partijen hebben aangegeven de komende tijd contact te blijven houden om eventuele misverstanden te voorkomen. Mensen met vragen over voeding en diabetes kunnen steeds contact opnemen met de Diabetes Infolijn (0800-96.333).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer