Direct naar artikelinhoud

Spaanse politie: "Link tussen aanslagen Barcelona en Cambrils"

De politie schoot terroristen dood in Cambrils terwijl ze een aanslag aan het plegen waren.Beeld epa

De Spaanse politie zegt dat er een verband is tussen de aanslagen in Barcelona en in Cambrils. Het zou gaan om dezelfde terreurcel, die ook gelinkt wordt aan een explosie in een huis in Alcanar, 200 kilometer ten zuiden van Barcelona.

Gisterennamiddag kwamen dertien voetgangers om bij een zware terreuraanslag op de Ramblas in Barcelona. Een witte bestelwagen reed er in op de mensenmassa. Er vielen ook minstens honderd gewonden. De bestuurder van het busje is nog voortvluchtig.

Vannacht schoot de Catalaanse politie in het kustplaatsje Cambrils nabij Salou, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Barcelona, vier terroristen dood die "bezig waren met een terroristische aanval". Zes burgers en twee agenten raakten gewond. Later overleed nog een vijfde dader aan zijn verwondingen. De terroristen wilden ook in Cambrils inrijden op wandelaars. Ze zouden bomgordels gedragen hebben, die nadien gecontroleerd tot ontploffing werden gebracht.

UPDATE: De bomgordels bleken later nep.

De twee aanslagen zijn volgens de politie vermoedelijk het werk van dezelfde terreurcel. Die wordt ook in verband gebracht met een ontploffing tijdens de nacht van woensdag op donderdag in een huis in Alcanar, waarbij één dode viel. Volgens een bron bij de Spaanse politie werden er op dat moment in het huis explosieven met gasflessen voorbereid, zo meldt persbureau Reuters.

Terreurgroep IS eiste de aanslag op de Ramblas in Barcelona al snel op.

Een huis in Alcanar werd de avond voor de aanslag op de Ramblas verwoest door een ontploffing. Vermoedelijk werden er explosieven vervaardigd voor aanslagen. Eén aanwezige kwam om het leven, zeven anderen raakten gewond.Beeld epa
Op de Ramblas vielen minstens dertien doden.Beeld getty