Direct naar artikelinhoud
Update

Zij lieten het leven bij aanslag op Ramblas

De Belgische Elke V., Italiaan Bruno Gulotta en Spanjaard Francisco López Rodríguez zijn drie van de dertien dodelijke slachtoffers. Francisco's echtgenote (rechts op de foto) ligt zwaargewond in het ziekenhuis.Beeld RV

Bij de aanslagen in Barcelona zijn zeker twee Belgen gewond geraakt. Eerder was al bekend dat een Belgische vrouw uit Tongeren was omgekomen. Deze ochtend zijn ook een tweede en derde slachtoffer officieel geïdentificeerd: het gaat om een 35-jarige man uit Italië en een 60-jarige man met Spaanse nationaliteit. Momenteel liggen nog 88 gewonden in verschillende ziekenhuizen van het land.

Volgens de Catalaanse autoriteiten zijn er onder de veertien doden en meer dan honderd gewonden mensen van zeker 24 verschillende nationaliteiten. Onder de dodelijke slachtoffers is zeker één Belgische vrouw uit Tongeren (44), een Italiaanse man van 35 en een Spaanse man van 60 jaar. Zij zijn de enige dodelijke slachtoffers die momenteel officieel zijn geïdentificeerd.

De Italiaanse dertiger uit de buurt van Milaan was enkele dagen op vakantie in Barcelona, samen met zijn vrouw en twee kinderen, waaronder een kindje van drie en een baby van enkele maanden oud. Bruno G. was computerdeskundige bij Tom's Hardware Italia en "iemand die ervan hield om in de kookpotten te roeren", klinkt het bij familie.

Ook Spanjaard Francisco López Rodríguez (60) liep met zijn echtgenote op de Ramblas toen de witte bestelwagen over het voetpad raasde. De man uit Lanteira (Granada) verhuisde jaren geleden naar de Catalaanse hoofdstad. Zijn vrouw ligt zwaargewond in het ziekenhuis. (lees verder onder de foto)

De foto moet enkele momenten voor de crash genomen zijn: Francisco López Rodríguez en zijn echtgenote. Zij woonden al enkele jaren in Barcelona, maar waren oorspronkelijk uit Granada.Beeld RV

34 nationaliteiten

De slachtoffers van de aanslagen in Catalonië kwamen uit minstens 34 landen: Duitsland, Algerije, Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Marokko, Canada, China, Colombia, Roemenië, Venezuela, Cuba, Ecuador, Egypte, Spanje, de VS, de Filipijnen, Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland, Nederland, Taiwan, Honduras, Hongarije, Ierland, Italië, Koeweit, Macedonië, Mauritanië, Pakistan, Peru, de Dominicaanse Republiek en Turkije. 

De Franse autoriteiten hebben laten weten dat er ook 26 Fransen gewond zijn geraakt. Elf van hen zijn er erg aan toe. Verder raakten volgens de respectievelijke autoriteiten zeker ook drie Nederlanders en drie Grieken gewond, net als iemand uit Hong Kong en vier Australiërs. Eén Australiër; een jongen van 7, is volgens Australisch minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop nog vermist.

De Spaanse hulpdiensten vroegen Franse, Engelse en Italiaanse tolken op sociale media om zich naar ziekenhuizen in en rond Barcelona te reppen om het personeel te helpen om de buitenlandse slachtoffers bij te staan.

De Australische Julian, 7, raakte gescheiden van zijn moeder en is sinds de feiten in Barcelona spoorloos. Zijn grootvader plaatste een post op Facebook.Beeld RV