Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant Ochtend: Terreurverdachten gedood bij tweede aanslag Catalonië | Volg hier alle ontwikkelingen in Spanje

Goedemorgen. Na de dodelijke aanslag gisteren in Barcelona, is Spanje vannacht opnieuw opgeschrikt door geweld. Nadat gistermiddag op de Ramblas een busje op voetgangers is ingereden, zijn er in Cambrils vijf terreurverdachten gedood. Zij droegen bomgordels en reden met hun auto over burgers heen. Zeker zeven andere mensen raakten gewond. Lees alles over de ontwikkelingen in Catalonië in deze nieuwsbrief.

Toeristen worden begeleid door de politie over de afgezette Ramblas, donderdagnacht. Beeld ANP

Terwijl u sliep

Live - 13 doden bij aanslag op Ramblas in Barcelona, 'terroristen gedood' in Cambrils
Een busje is donderdagmiddag op de Ramblas in het centrum van Barcelona op voetgangers ingereden. Volgens de Catalaanse politie zijn er dertien doden en meer dan honderd gewonden gevallen.  Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Vijf terreurverdachten met bomgordels gedood in kustplaats Cambrils
In de Spaanse kustplaats Cambrils zijn vannacht vijf vermoedelijke terroristen gedood. Ze droegen bomgordels. Zeker zeven andere mensen raakten gewond toen de verdachten met hun auto inreden op uitgaanspubliek. Twee van hen liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Aanslagen Catalonië: wat weten we zeker en wat is nog onduidelijk?
In dit bericht houden we bij wat we op dit moment zeker weten over de aanslagen in Barcelona en Cambrils, wat veelvuldig gemeld wordt maar nog niet geverifieerd is en wat inmiddels ontkracht is. 

Zeker 13 doden bij terroristische aanslag met busje in Barcelona; premier spreekt van jihadisme

En lees hier het nieuwsbericht over de aanslag, waarbij een busje inreed op voetgangers op de Ramblas. Er zijn inmiddels twee personen gearresteerd in verband met de aanslagen, maar de bestuurder is nog altijd op de vlucht.

Verder in het nieuws vandaag:

Het is 18 augustus, maar in de Elfstedenhal in Leeuwarden kan worden geschaatst. In Biddinghuizen begint de 25ste editie van het popfestival Lowlands, met onder anderen Iggy Pop, Cypress Hill en Ronnie Flex. En president Trump spreekt met zijn adviseurs over de militaire strategie voor de strijd tegen de Taliban.

Ronnie Flex tijdens zijn optreden bij Pinkpop, afgelopen juni.Beeld ANP Kippa

Aanraders van de redactie

Overgeleverd aan het commando van de agenten op de Ramblas
Het is een surrealistische bedoening, donderdagavond op de Ramblas. Het is alsof toeristen een oorlogsgebied binnen worden geleid. Lees hier de reportage van Mark Misérus. 

Busje als terreurwapen lijkt copycatgedrag

De trend onder terroristen om met busjes en auto's aanslagen te plegen, laat zich moeilijk stoppen. 'Een maand geleden kwam IS met een nieuwe handleiding, waarin zelfs werd uitgelegd hoe je aan een auto moet komen', zegt terrorismedeskundige Jelle van Buuren. 'Je kunt er een huren of stelen, door bijvoorbeeld een ongelovige achter het stuur vandaan sleuren.'

Hoe de ooit toonaangevende ict-systemen van de Belastingdienst gevaarlijk retro worden (+)
Wie zijn vooringevulde aangifte ziet, zou kunnen denken dat de Belastingdienst zijn ict aardig op orde heeft. Maar in werkelijk is de chaos groot. De dienst draait op niet minder dan 600 veelal verouderde computersystemen. Alle alarmbellen gaan af, blijkt uit interne documenten.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Column Loes Reijmer: Die vele festivalgangers zijn echt niet zo roekeloos als Den Haag doet voorkomen (+)
Festivalgangers nemen een 'gecalculeerd risico', zei een hoogleraar verslavingszorg van het AMC begin dit jaar in Humo. 'Zoals wintersport: leuk, maar niet helemaal zonder gevaren.' Het debat over festivals en drugs is gebaat bij zo'n open, nuchtere blik. 

Zijn tankstation is tot monument verklaard, maar hij is er niet blij mee (+)
Zijn tankstation is een parel, dat weet Maurice Witvoet ook. Maar dat het tot monument is verklaard, vindt hij een drama. Want alles moet bij het oude blijven. 'Dit voelt als Rusland.'

Maurice Witvoet voor het tankstation Witvoet in Glanerbrug.Beeld Marcel van den Bergh

Waarom Liesbeth List zich uit de openbaarheid terugtrekt (+)
Liesbeth List, de diva tegen wil en dank, beëindigt om gezondheidsredenen haar carrière. Maar wel in stijl: met een musical en een boek.

Vuelta: Pijn, tegenslag, stress, geluk, voldoening. Dat deel allemaal met je teamgenoten (+)
Zaterdag begint Adam Hansen aan de Vuelta, zijn negentiende grote ronde op rij. Drie weken pijn, stress en geluk.

Liesbeth List.Beeld Eric Smits